GearBest

GearBest

Brother 1601

2017. március 31. - Stummer Tamás

 

Tulajdonságok:
Pengehossz: 96,5mm (itthon nem legális)
Élhossz: 87,5mm
Pengevastagság: 3,1mm
Markolat hossz: 123mm
Markolat vastagság(legvékonyabb-legvastagabb csavarfejek nélkül): 11,35mm
Teljes hossz: 224mm
Penge anyaga: 440C
Markolat anyaga: G10
Zár típusa: axis lock
Tömeg: 167 gramm

 

Előnyök:
- Bronz csapágyak
- G10 markolat megfelelő textúrával
- erős klip
- nyitófurat, mely wave nyitásúra alakítható
-jobb és balkezes kivitel egyszerre


Hátrányok:
- Nyitott állapotban a pengének van egy kis játéka a nyitás irányában


Csomagolás:
A kés egy újrahasznosított kartondobozban érkezik. Ezen belül, csak egy nejlon van rajta, illetve van még mellette egy kis zacskó szilikagél is. A pengén van egy nagyon vékony olajréteg, ami a korróziótól védi. Én nem mostam le, mert úgyis lekopik a használattól (ez meg is történt, és a képek elkészülte előtt az ujjlenyomatokat is letöröltem), de aki élelmiszert szeretne vágni vele, az inkább mossa le a biztonság kedvéért.

Kialakítás:
A kés egykezes kialakítású, és erősen hasonlít főbb vonásaiban a Manix 2 XL-re. A nyitást egy 14mm átmérőjű nyitófurattal oldották meg.Ez azért is a kedvencem, mert egy kábelkötegelővel wave nyitásúvá alakítható, így a zsebből kivéve az a zseb peremén megakad, és kinyitja a kést. Persze minek ez nekem, tehetnénk fel a kérdést. Ha vészhelyzet van akkor is jó hasznát veheti az ember, de szimplán inkább azért alkalmazom, mert ha a másik kezemmel fognom kell amit vágok, akkor a lehető legegyszerűbben a másik (kést tartó) kezemben szeretném tudni a nyitott eszközt, és erre szerintem ez a legjobb módszer.
A penge nem kicsi, 96,5mm pengehosszú, és 87,5mm élhosszú, és levél alakú, és szálcsiszolt, enyhén polírozott hatású felületet kapott. Itthon sajnos nem legális(, viszont egy 80mm-es késsel normálisan nem lehet vágni egy szelet kenyeret sem). A penge FFG köszörülésű, vagyis a pengehátig köszörült, és kapott egy élszalagot is, így a vágási képessége nagyon jó az egyébként sem túl vastag, de azért még strapabírónak mondható 3mm vastag pengének.A penge tövében találunk alul és felül is ujjtámaszokat, melyek fűrészfog szerűek, és a markolat felé mutatnak, így ujjunk innen biztosan nem fog lecsúszni, bár nekem kicsit túl érdes.A penge tövében a baloldalon található egy Brother One knife one life felirat. A felirat a markolat ívét szépen követi.A penge jobb oldalán a típusszámot, vagyis az 1601-et talláljuk, valamint az acél jelölését, ami jelen esetben 440C.A 440C rozsdamentes acél viszonylag jól tartja az élét, és könnyen fenhető. Sajnos gyárilag nem borotvál, de ezt a Haidu porcelánrúddal, és egy bőrszíjjal könnyen korrigáltam.
Összetevők szén 0.95-1.20%, króm 16.00-18.00%, molibdén 0.75%, mangán 1.0%, szilícium 1.0%.
A penge fix rögzítéséért egy golyós zár felel, melynek lényege hogy egy acélgolyót a neki kialakított vájatban a penge ütközője, és a penge nyúlványa közé, így az fixen rögzül.Esetünkben sajnos nyitott állapotban van egy kis holtjátéka a pengének a nyitás irányában, viszont oldalirányban semmi ilyen nem tapasztalható.
A golyó egy feketére eloxált alumínium ágyban van, ami szintén viszonylag durva recézést kapott, viszont itt nem volt zavaró.

A penge becsukásakor az utolsó 15-20 foknál, enyhén rág a penge, de nyitáskor ugyan ezen a szakaszon ennek nyoma sincsen, és a zárás közben is csak itt vehető észre. Próbáltam bejáratni, és finomodott is a járása, de még mindig érezhető.
A zár egyébként csukott állapotban is megfelelően rögzíti a pengét, így az véletlenül nem tud kinyílni.

A markolat könnyítés nélküli 1,2mm vastag acél linereket kapott, és ezekre jön a fekete G10 panel.

A panel textúrája apró recékből áll, és kellemes fogást biztosít, viszont a nadrágot kikezdheti, ezért én a panel klipsz alatt megcsiszoltam a panelokat. (le sem kell venni feltétlenül, csak egy 300-as csiszolópapírt kell a klipsz alá csíptetni, és párszor elhúzni óvatosan, hogy a többi helyen ne bántsa a textúrát)

 

A panelokat és a klipszet torx fejű csavarok rögzítik.

A klipsz kőmosott felületet kapott, és jobb illetve baloldalra is felszerelhető, viszont a klipszet mindig a saját csavarjaival kell felrakni (alapesetben jobb oldali), mert ezek hosszabbak.

A markolat végén van még egy 6mm-es zsínórfurat is.

A markolat inkább a közepes és nagyobb kezű emberekre lett tervezve.

A markolat alján a G10 panel alól az ujjak irányában kilógó recés linerekkel sincs különösebb gond, bár nélküle letisztultabb lenne a kés kinézete.

Nekem a pengén lévő túl érdes recézésen kívül nem volt bajom a fogásával.

Szétszedve:


Összegzés:
A Brother egy számomra eddig ismeretlen késgyártó volt, de ezentúl figyelni fogom az esetleges újabb késeit. A kés pár apróbb hibától eltekintve jól össze van rakva, és jó minőségű alapanyagokat használtak, így erre nem lehet panasz. Azt nem merem biztosra mondani, hogy a penge játéka megvan az összes 1601-nél, mert lehet csak az enyém ilyen, de együtt lehet vele élni,  A 440C acél is jó választás, mert az árat még alacsonyan lehet tartani vele, de az éltartása is megfelelő. Ahol esetleg bele tudnék kötni, az a penge játéka nyitott állapotban, és a számomra túl érdes recézés.
Főleg azoknak ajánlom a kést, akiknek közepes, vagy nagyméretű kezük van, és nem zavarja őket a 96,5mm-es pengehossz sem.


További képek.
Link a késhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr4012382579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása