GearBest

GearBest

Cima A19 búvárkés teszt

2016. augusztus 09. - Stummer Tamás

 

 

Tulajdonságok:
Pengehossz: 146 mm
Élhossz: 100 mm
Teljes hossz: 220 mm
Pengevastagság: 3,7 mm
Penge anyaga 3Cr13 korrózióálló acél (420J2)
Súly (tok nélkül): 146 gramm

Link a késhez.

Előnyök:
- 3Cr13 korrózióálló acél
- Fogzott él
- Jobbos-balos tok

Hátrányok:
- Keresztvas elhelyezkedése

Csomagolás, és kiegészítők:
A kés egy kartondobozban érkezik, ami még a szokásos buborékos borítékba is be volt csomagolva, de kissé így is meggyűrődött a hosszú út alatt.

A doboz belsejében egy műanyag tokban, és ezen belül egy nejlonzacskóban találjuk a kést két gumipánt és egy kínai nyelvű használati utasítás társaságában.

A tok ABS anyagú, és kétféleképpen tehető bele a kés, így jobb és balkezesek számára is használható.


A tok egy gomb megnyomásával nyitható, így a kést megfelelően tartja, és fejjel lefelé tartva sem esik ki, még ha rázom akkor sem, ugyanakkor úgy van kialakítva, hogy könnyen oldható, és a kés tokba helyezésekor automatikusan nyit, majd zár.


A tokot vagy a mellékelt szalagokkal lehet combra erősíteni, vagy van rajta egy övbújtató, ami 40x5mm nyílású, vagy akár egy zsinórral is rögzíthető fejjel lefelé, mint a nyakkések, bár ahhoz kicsit nagy a kés mérete.


A kés:
A kés alapanyaga 3Cr13 vagy más néven 420J2 acél, általánosan 52-55HRC között van a keménysége edzés, és megeresztés után. Ötvözői: C 0,15%, Cr 12-14%, Mn 1%, Si 1%
A kés tantó hegyú, vagyis az él nem ívesen halad a hegy felé, hanem két él találkozik, és keletkezik egy ”második hegy”.

A kés pengéje 146 mm ami a legális méret felett van, ezért hivatalosan utcán csak a dobozában lehet hordani. Élhossza 100mm. A penge polírozott felületű, és egy lézerrel gravírozott Cima logó van rajta.

A penge hátán egy fogazott él található.


A penge és a markolat között a kés anyagából kialakított keresztvas található, ami védi a kezet attól, hogy véletlenül a markolatról a pengére csússzon.

A kés nyele markolat, vagy markolatpanel helyett egy fekete paracord zsinórt kapott, így a későbbiekben könnyebb a gyári mintájára egy színes zsinórral egyedivé tenni a kést, de akár új mintát is ki lehet találni hozzá.

Használat közben:
A kés éle gyárilag is rendben volt, ha nagyon akartam, akkor lehetett vele borotválni is, de kevés olyan kés van, amit érkezés után nem élezek/fenek meg, így ennek is ez lett a sorsa. Nem kell nagyon nagy dologra gondolni, pár húzás a kerámiarúdon, és máris jobban borotvált.
Pár kép fenés előttről:



A kés hegye is olyan, amilyennek lennie kell, és nincs lekerekítve gyárilag.

A keresztvas és az él között viszont nagy a távolság, így ha valaki faragni szeretne vele, akkor nem tud ráfogni a keresztvason keresztül, a markolat fogva pedig messze esik az él a markolattól, valamint a hüvelykujjal sem lehet megtámasztani a fogazott él miatt, mondjuk ez a kés nem is farigcsálásra való, de megoldható, csak nem kényelmes.


Ha már fogazott él, meg kell említeni, hogy szerencsére fogazott élt kapott, és nem a rambó késekre jellemző fűrész szerű valamit, amivel még fűrészelni sem lehet, kötelet vágni meg pláne nem.
A fogazott él szerepe egyébként a nejlon zsinórok gyors vágása. Ebben azért jobb a sima pengénél, mert amíg a sima penge elcsúszik a zsinóron, addig a fogak beletépnek, és ezzel segítik a vágást, ezért nem csak a búvárkések egyik alapeleme, hanem a mentőkéseké is, ahol a biztonsági öveket kell elvágni. A hétköznapi életben is hasznos lehet, mert élét sokkal jobban tartja, bár ha egyszer élezni kell, akkor az bonyolultabb is egy sima élhez képest.

Éltartása nem rossz, de a mai csúcsacéloktól elmarad, viszont ezért az árért nem is szabad a porkohászati acélok szintjét elvárni, mert azok a kések tízszer-húszszor drágábbak.
Két hétig hordtam, és ez idő alatt vágtam vele pizzás dobozt, PET palackot, és csomagolásokat bontottam vele, ez után még a köröm tesztet teljesítette. A végén kivittem a Tisza partra, és kb 1 óra farigcsálás kellett ahhoz, hogy a köröm teszten elbukjon, szóval ennyi pénzért megfelelő az éltartása is.

Köröm teszt: A késnek akkor van olyan éle, amivel még biztonságosan lehet dolgozni (munka él), mikor a kés élét a körömre finoman rányomva még nem tudom oldalra elcsúsztatni. Ha elcsúszik, akkor élezni kell. Tudom van sok módszer, de ez talán kicsit egzaktabb, mintha azt mondom, hogy szerintem éles, és könnyen lehet tesztelni is, nem kell hozzá speciális eszköz.

A kés hegye vékony, és tűhegyes. A PET palackba nagyon könnyen bele lehet szúrni, de kíváncsi voltam a tartósságára is, ezért fúrtam négy lyukat egy száraz fába, de a hegy nem csorbult ki.

A korrózióállóságot először csak vízben teszteltem, mivel ez nem ért semmit, így kevertem egy kis sós vizet is, hátha az kikezdi a pengét, de nem tette, ezért ki merem jelenteni, hogy ez tényleg nem fog rozsdásodni.

A markolat nem mindig kényelmes, mert például fúrásnál már a negyedik lyuknál kicsit nyomta a kés vége a tenyerem, de alapvetően nincs vele gond.

Összegzés:
Összességében egy olcsó kés, amit lehet strapálni, bírni fogja. Búvárkésnek hirdeti a gyártó, és ezt tudja is, mert a penge abszolút nem rozsdásodik, és a kés formája is megfelel erre a célra, ugyanakkor ne várjuk el, hogy 8$-ért egy profi búvárkést kapunk. Ez a kés kb olyan, mint a Convoy lámpák: az árukat bőven megérik, de vannak náluk többet nyújtó eszközök, ugyanakkor azok sokkal drágábbak is.
Nekem bizonyított a Cima, és a kést is rendszeresítettem lent a hajóban.

További képek.

Link a késhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr299911204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobbafet 2016.08.11. 00:07:56

Jó kis teszt, köszi! Veszek is egyet...

Richard Xenos 2016.08.26. 10:27:49

Jo teszt volt, vettem is a hatasara par kest - tobbek kozott ezt is - a cegtol. Nem bantam meg, jo kes, megeri az arat.

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2017.10.04. 14:44:06

"és nem a rambó késekre jellemző fűrész szerű valami" - ami nem más, mint tényleges fűrész fogazat, jobb esetben (ami ezen a késen van inkább kötél, szövet vágásra szolgáló él, ami búvárkodás közben tényleg hasznos). Esetleg, ha nincs élezve csúszásgátló bordázat a precíziós műveleteknél, a hüvelykujj megtámasztására. .. de szerintem az előbbire gondoltál.
www.youtube.com/watch?v=yFJXCYq8CC0
Érdekes egy kés, főleg az a parakord markolatot nem tudom hova tenni. Vastagabb (neoprém) búvárkesztyűben iszonyat kényelmetlen lehet, túl keskeny (ki kéne próbálni). Az életemet nem bíznám rá búvárkodás közben, de elbohóckodni vele, tökéletes :-D

Szabolcs1985 2017.12.03. 07:21:48

Azért a Convoyhoz hasonlítás elég meredek volt egy kényelmetlen, közepes minőségű késtől.
Ez egy sandvik acélos Sanrenmu-nál helytálló lett volna, de itt szerintem degradálja a Convoyt, ami azért valamivel több, mint "hozza, amit kell ennyi pénzért".
süti beállítások módosítása