GearBest

GearBest

Xiaomi Mi4

2016. október 16. - Stummer Tamás

Xiaomi története röviden

A céget 2010. április 6-án alapították meg többekközt Temasek Holdings, a kínai IDG Capital, Qiming Venture Partners és a Qualcomm befektetők

2010 augusztus 16-án Hivatalosan kiadták első android alapú operációs rendszerüket a MIUI első verzióját. A rendszer hasonlóságot mutatott a Samsung TouchWiz és az Apple IOS rendszerével, később innen kapta “Kína Apple-je” nevet.

2011 augusztusában jelentették be első telefonjukat a Xiaomi Mi1-t amit már a saját rendszerükkel szállítottak, de a készülék alkalmas volt alap android futtatására is.

2012 augusztusában megjelent a Xiaomi Mi2, amiből 11 hónap alatt 10 millió készüléket értékesítettek.

2013 szeptemberében megjelent a Xiaomi Mi3. A készülék megjelenésekor 90 másodperc alatt eladtak 100 000 db-t. Ebben az évben a gyártó belépet a top 5 kínai telefongyártók közé és összesen 18,7 millió eszközt értékesítettek.

2014 júliusában megjelent a gyártó zászlóshajójának negyedik generációja a Xiaomi Mi4. Ebben az évben a világ harmadik legnagyobb okostelefon gyártója lett.

Meg is érkeztünk a teszt alanyunkhoz. :)

A gyártóról érdemes tudni, hogy termékei népszerűsítésében csak a közösségi hálózatokra/felhasználókra támaszkodik (szájról szájra terjed). Figyelik a vásárlói és közösségi visszajelzéseket és az alapján rövid időn belül változtatnak a szoftveren vagy a hardveren. Továbbá a cégnek nincsenek fizikai üzlet helységei, csak a virtuális tér websopjain keresztül lehet beszerezni őket.

Xiaomi Mi4 16GB készülék a GearBest európai raktárból érkezett, megrendeléstől számítva 8 napra már nálam is volt.

Kifutó termék lévén 64GB-os változat található raktáron $150-os kedvező áron. 

Doboz és tartozékok

Doboza egyszerű letisztul világosbarnás színű, aminek a felső részén egy MI logó, oldalain semmilyen felirat nem található és a hátoldalán a készülék adatai láthatók.

Dobozt kinyitva legelőszőr a készülék tárul elénk, alatta lévő fakkban találjuk a töltőfejet, usb kábelt, SIM tálca nyitó tűjét és egy nagyon rövid leírást a készülékről, annak garanciájáról.

 

Külső

A gyártó előző modelljéhez képest megváltozott a formavilága, lekerekített sarkok, minőségibb anyag használat és méretben is kisebb lett. Az új külsőre és annak minőségére nagy hangsúlyt fektetett, egy videón keresztül mutatja be nekünk a megmunkálási fázisokat.

Fogása kellemes. A fém, üveg és a műanyag párosítása nagyon jól sikerült, télies időben kicsit hűvös, de ez egy tokkal orvosolható:).

Készülék elején egy 5 colos Full HD IPS kijelző terpeszkedik, amit Sharp vagy JDI gyárt és  17%-al jobb a színtelitettséget ígér. Képe kristálytiszta, betekintési szögek is jók, nem látható torzulás. Fényerővel sincs gond, napos időben is jól látható és éjszaka sem égeti ki a retinánkat.  Kijelző felett előlapi kamera beszéd hangszóró, fény- és közelségérzékelő szenzor található és egy Mi logó . Alsó részen az androidtól megszokott 3 gomb található, melynek van háttér világítása is és alatta helyezkedik el egy értesítés LED is.

Baloldalon egy sim tálcát láthatunk mely microSIM fogadására alkalmas. Felül 3.5-ös jack és egy infra kimenet, természetesen ezt távirányítóként használhatjuk és gyárilag elég sok eszköz támogatott. Jobb oldalon találjuk a hangerőszabályzó és bakapcsoló gombokat. Alsó részre került a szokásos microUSB aljzat és egy nyílás mikrofonnak és a kihangosítónak.

Telefonunk hátoldalán alulról felfelé található egy halvány szöveg, felette egy Mi logó, majd a kamera segéd fénye egy magas fényű LED, kamera és a második mikrofon.

Összeszerelés minősége nagyon jó, nem recseg, ropog oldalirányú csavargatásra sem. Súly eloszlása kiváló, nem akar kibillenni a kezemből.

Kijelzőt én egy edzett üveggel védem a karcoktól és egyéb sérülésektől.

Hardver

A Mi4 2014-es megjelenésekor csúcskategóriába szánták, de még mai napig jól megállja a helyét a készülék. A Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AC) processzort kapta meg, mely egy 4 magos egyenként 2,5 GHz-es órajelű Krait 400 magokat, egy Adreno 330-as GPU társaságában. Továbbá 3gb memóriával és jelen esetben 16gb belső memóriával szerelték fel. Aki kevesellené a belső memóriát azoknak megoldás lehet a 64gb-os változat, microSD bővítés sajnos nem lehetséges.

Szoftver

A telefon MIUI V6-al 4.4-es Androiddal érkezett. Ma már V8-as 6.0-ás Android verzió is elérhető rá. Xiaomi Mi2 is élvezi a gyártó frissítéseit mind a mai napig, ha ezt vesszük alapul akkor készülékünkre még kb 2 évig biztos érkeznek frissítések. Én a magyar csapat fejlesztését a MIUIHU-t használom, itt is választhatunk a stabil és a fejlesztői romok közül. Stabil esetén a fejlesztői romokban már kitesztelt, hibamentes változtatásokat kapjuk meg évente pár frissítéssel. Fejlesztői rom esetében majdnem minden héten érkeznek kisebb frissítések, hibajavítások. Jelenleg én fejlesztő romot használok, eddig hibamentesen.

Hagyományos Android rendszertől eltérően itt nincs külön főmenü ahol a telepített alkalmazásokat találjuk, itt egyből „kezdőképernyőkre” kerülnek alkalmazásaink, de mappába rendezhetjük ezeket. Továbbá rendszerünk, alkalmazásaink majdnem a végsőkig testre szabható. Alkalmazások hozzáférése szabályozható adataink, tárhelyünk, helymeghatározás, értesítek megjelenítése, rendszer induláskor indulhat-e a háttérben, ezen kívül még az is megszabható, hogy milyen kommunikációt engedünk neki használni.

MIUI 8-as esetében lehetőségünk van 2 asztal használatára, ahol a magánélet és a munkahelyi elszeparálva vannak, de még is könnyen válthatunk köztük. App-ok klónozhatók és egyszerre 2 felhasználóval is belépve maradhatunk. Hosszú képernyőkép mentés, aminek a segítségével akár egy honlapot is lementhetünk.

MIUI 8 részletes újítások itt.

Lehetőségünk van témákat letölteni, de akár saját magunk is készíthetünk magunknak is a beépített alkalmazás segítségével. Ezen kívül sok kismillió beállítási lehetőség van, aminek leírásához és kifejtéséhez még 1 oldalra minimum szükséges lenne.

Érdekességként az LTE változatra hivatalos Windows 10 mobile elérhető.

 

Kamera

Hátlapi kamerával 13 megapixeles felbontásba fotózhatunk egy Sony IMX214 érzékelő segítségével.

Fényszegény vagy éjszakai fotó elkészítésében a kamera mellet lévő led lesz segítségünkre, melynek eléggé erős és szép fehér fénye van. Kamera indítása és képek készítése gyorsan megtörténik, nem kell másodperceket várni rá. Lehetőségünk van több üzemmód közül is választani, ezek közül a „kézi” és az „újrafókuszálás” módokat emelném ki. „Újrafókuszál” üzemmódban készített képen a fókusz pontja utólag is változtatható. „Kézi” üzemmódban pedig fehéregyensúly, fókusz, záridő, ISO értékek változtathatónak. HDR videó és fényképező üzemmódban is elérhető.

Videókészítés esetén SD, HD, FullHD és 4k felbontások közül választhatunk.  SD és HD esetén lehetőségünk van lassított felvétel készítésére (720p/120FPS), nagyobb felbontás esetén csak time-lapse lehetséges.  Felvétel közben lehetőségünk van képek készítésére is.

Előlapi kamerával 8 megapixeles felbontásban tudunk videót és képeket készíteni. Fő kamerához képest eléggé szegényesek a beállítási lehetőségeink. 

Éjszakai kép kivételével mindegyik kép automatikus beállítással készült.

Nagyobb képekért kattints a kis képre!

 3 az 1-ben lencse kitben található macro lencsével ilyen kép készíthető:

Akkumulátor

Nem cserélhető lithium-ion 3080mAh-ás akkumulátor biztosítja a tápellátást. Átlagos használat mellett 2 nap simán hozható vele, de nem lehetetlen egy nap alatt lemeríteni sem.

Kommunikáció

2G,3G és HDSPA van a jelenlegi készülékünkben. LTE változatban csak nagyobb városokban érhető el a 4G, mivel a B20-as frekvenciát nem támogatja a készülék. Wifi esetén a/b/g/n/ac szabványt ismeri, hotspot, DLNA és WiFi Direct adott. Sztereó Bluetooth 4.0, MicroUSB 2.0 mely OTG képes. Helymeghatározás átlagosan 15-20mp GPS, A-GPS, GLONASS és Beidou műholdak segítségével.  

Összegzés.

Készülék szerintem a mindennapi használaton túl is megállja a helyét és egy minőségi, kompakt telefon lett. Kamerája gyorsan és szép képeket készít.  Akkumulátora jól bírja, nap végére sem kell egyből töltőre dugni. Nagy pozitívuma a rendszer hosszú támogatottsága, hasonló módon, mint az iPhone telefonok estében. Negatívumként talán csak az állapotjelző LED-t tudnám említeni, ami erős fényben nem igazán látható, viszont fekte színű készülék esetén jól látható. Európai raktárból vásárolva postaköltséggel 50eFt körüli árát még a mai napig megéri.

Írta: Zoli :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr9211808823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása