GearBest

GearBest

Imalent DT70 teszt

2017. június 15. - Stummer Tamás

 

Tulajdonságok:
LED: dedómolt Cree XHP-70
Fényáram: 16000 lumen
Fényerősség: 123000 candela
Fej átmérője: 70 mm
Markolat átmérője: 50 mm
Hossz: 146 mm
Súly(4db gyári akkuval): 627 gramm

Link a lámpához.

 

Előnyök:
- Nagy fényáram
- Dedómolt XH-P 70 LED-ek
- OLED kijelző
- Beépített töltő
- Jól megtervezett LED-reflektor arány
- Gyári tok

 

Hátrányok:
- Nincs zsinórfurat
- Gyorsan melegszik
- Nekem hiányzik egy plusz fokozat kb 3-4000 lumennel

 

Csomagolás:
A lámpa egy színes, mágnesesen záródó dobozban érkezik.A dobozban van maga a lámpa, és a lámpán belül 4db 18650-es akku, valamint van egy kisebb doboz, amiben a tartalék O gyűrű, az USB kábel, és a tok található.

 

Host:
Az egész lámpa tipikus modern Imalent dizájnt kapott, ami nekem nagyon bejön.Sok Imalent lámpám nincs itthon, amit mellé tehetnék, csak a kistestvér DDT40, viszont jól látszanak a hasonló stíluselemek.A lámpa 4db XHP70-es LED-et kapott, amik dedómolva vannak.Erre azért volt szükség, hogy a lámpa fénye koncentráltabb legyen, valamint az OP mintás reflektor is aránylag mély, ami szintén a szűkebb fényt segíti elő.
A reflektort és a LED-et kék AR bevonatos lencse védi.A lámpa fején viszonylag sok hűtőborda van, amelyek 180° eltolással meg vannak szakítva.Itt találjuk a gombokat, és az OLED kijelzőt,valamit a töltőcsatlakozót is.A töltőcsatlakozó, és a kapcsolók gumiborítása elég vastagra sikeredett. Nem zavaró, inkább illik a lámpa súlyához, és méretéhez.A lámpa feje és a markolat egy eloxált trapézmenettel kapcsolódik, így a lámpa mechanikusan lockolható.A markolat enyhe recézést kapott. Ez is tipikus Imalentes szokás, bár egy ekkora súlyú lámpára szerintem mélyebb recézés kellene.A ”tailcap” teljesen sík, ezért a lámpa stabilan megáll gyertyaként is. A lámpán taláható összes felirat itt lett elhelyezve.Ami nekem hiányzik, az egy zsinórfurat.A lámpa csak button top akkukkal működik, az érintkező gyűrű miatt, valamint egy másik érdekessége, hogy nincs benne a megszokott spirálrugó, hanem ehelyett lemezrugó van benne.Méret összehasonlítás más lámpákkal:
Sony VTC4, Convoy S2, Nitecore TM06, Imalent DDT40? Imalent DDT70, Nitecore TM16GT

 

User interface:
Az Imalent átgondolta a DDT40 kissé bonyolult ui-ét, és a DT70 már egy sokkal letisztultabbat kapott.
Alapvetően a jobb gombbal lehet bekacsolni, majd fokozatot váltani 80, 1000, és 8000 lumen között. Hosszan nyomva pedig ki tudjuk kapcsolni, és így az utoljára használt fokozatot megjegyzi, és a következő bekapcsolásnál ugyan azzal a fokozattal indít.
A jobb oldali kapcsoló kicsit összetettebb. Rövid gombnyomásra az akku feszültségét jeleníti meg a kijelzőn (arra érdemes figyelni, hogy a gomb megnyomásakor mért feszültséget jeleníti meg, így ha újra méretjük, egy huzamosabb turbó használat után, akkor szépen látszik, ahogy emelkedik az akkufeszültség), hosszú gombnyomásra a 16000 lumenes turbó fokozatot kapcsolja be, és rövid dupla gombnyomásokkal pedig a stroboszkóp, SOS, vagy a beacon módok aktiválhatóak.
Az OLED kijelző nagyon hasznos, és stílusos is. A kistestvér DDT40 jelezte a fényáramot, feszültséget, és a hőmérsékletet is, valamint iránytű is volt benne. Itt sajnos hiányzik a hőmérséklet kijelzése, és csak az aktuális módot/fokozatot, és a feszültséget jelzi ki, valamint figyelmeztet a túlmelegedésre, és az alacsony akkufeszültségre is. Sajnos az akkufeszültség mérésekor is csak az adott időpontban mért feszültséget jelzi ki, a következő mérésig, még a DDT40 folyamatosan mérte a feszültséget.
A töltést 1,8A-al végzi, ami 0,45A/akku, azaz nem olyan gyors, mintha külön töltjük az akkukat, de vészhelyzetben, ha nincs töltő, vagy ha van idő, akkor ez is megteszi. A töltés végeztével kis pihenő után egységesen 4,19V-ot mértem az akkukban.

Használati utasítás.

 
Fénye:
A lámpa négy fokozattal rendelkezik 80lumen, 1000 lumen, 8000 lumen, és 16000 lumen.
A 80 lumen közelre bőven elegendő, az 1000 lumen pedig közepes távokra jó, és ezt melegedés nélkül tudja tartani. A következő lépés már a 8000 lumenes fokozat, ezzel már távolabbra is ellátunk, de nagyon nagy az ugrás 1000 és 8000 lumen között, én itt hiányoltam egy köztes 3-4000 lumenes fokozatot, illetve 28 C°-ról 1 perc 40másodperc alatt 41,6 C°-ra melegedett, és automatikusan visszavett a fényerőből, illetve a figyelmeztető jelzés is megjelent a kijelzőn. A 16000 lumenes fokozat nagyon brutális, igaz itt már másodperc alatt 49 C°-ra melegedik, de jelenleg itt tart a technika, ha valakinek ekkora fényáram kell ilyen kis méretben, akkor ezzel meg kell barátkoznia. A 16000 lumenhez saját mérés alapján 98320 candela fényerő társul, amivel 627 méter távolságot lehet bevilágítani.Az igaz, hogy 8000, és 16000 lumenes fokozatról 2000 lumenre vesz vissza, ami nagyon durva visszalépés, de valahogyan muszáj volt megoldaniuk a melegedés problémáját, ugyanakkor a képeken is jól látszik, hogy bár van különbség 8000 és 16000 lumen között, de az emberi szem nem a duplájaként érzékeli, így a hosszabb üzemidő és a gyengébb melegedés miatt sokszor érdemesebb lehet a 8000 lumenes fokozatot választani, mert az is bŐven elég a legtöbb helyzetben.

Összehasonlítva más lámpákkal:

 

Összegzés:
A lámpa azt nyújtja, amit ígér, 16000 lument kis méretben, és ezt hozza is. Sajnos a melegedés erősen jelen van, de ezzel sajnos nem lehet mit tenni. Nekem hiányzott egy ötödik fokozat az 1000 és a 8000 lumenes fokozat közé, illetve a melegedés miatt azt mondanám, hogy van egy alacsony, egy közepes, és két turbó fokozat a lámpán.
A lámpa szép kidolgozású, és az Imalenttől megszokott kissé futurisztikus dizájnt kapta. A tailcapen flood king-ként is megnevezik, de a mérnökök nem csak a fényáramra mentek rá, hanem a fényerősséget is megnövelték a dedómolt LED-ekkel. Ez egy apró, de ügyes trükk, amit nagyra becsülök a lámpában, mert mit sem ér a nagy fényáram fényerő nélkül, és persze ez fordítva is igaz, valamint odafigyeltek még egy dologra, az akkukra. Szerencsére 4db megfelelő akkut is tettek a csomagba, ami bár megdobja az árát, de mégis jobb megoldás, mint megmondani a usernek, hogy még ilyen, és ilyen akkut kell venned, mert nem jó bele bármelyik 18650-es, mint például a sokak által kedvelt Panasonic NCR18650B sem jó bele, mert nem tudja leadni a megfelelő áramerősséget, így a gyárilag a lámpa mellé csomagolt akku inkább pozitívum, mintsem lehúzás.

 

További képek.
Link a lámpához.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr8612599001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ikke i drift 2017.11.28. 19:41:50

Jó lenne, ha az összehasonlító fotókat manuál módban nyomnátok ugyanazzal az expóval. így sajnos nem sokat ér, mert a bevilágított képnél rövidebb a záridő (szűkebb a blende), nem lehet összehasonlítani az eredetivel. Lásd ég fényereje, annak állandónak kellene maradnia az ugyanonnan elkövetett képeknél.
süti beállítások módosítása