GearBest

GearBest

KCX-045 USB teszter + pár tipp a használatához

2017. február 14. - Stummer Tamás

 

 


Tulajdonságok:
Bemeneti csatlakozó: USB-A (normál USB csatlakozó)
Kimeneti csatlakozó: USB-A (normál USB csatlakozó)
Mérési tartomány: 3-7 V, 50-3500 mA, 0-19999 mAh, 99 óra 59 perc 59 másodperc
Befoglaló méretek: 81,6x27,2x15,2 mm
Súly (akkuk nélkül): 22 gramm


Előnyök:
- Pontosan lehet vele mérni
- Könnyű a használata


Hátrányok:
- Talán egy rövid leírást mellékelhettek volna hozzá


Csomagolás:
Az USB teszter egy visszazárható nejlonzacskóban, és a szokásos buborékos borítékban érkezett.Használati utasítás nincs hozzá, bár a kezelése egyszerű, de erről később még lesz szó bővebben is.


Külső:
Az USB doktor baloldalán van a bemeneti USB-A csatlakozó, és a jobboldalán van a kimeneti csatlakozó.
Szemből egy kijelzőt látunk, mely fixen jelzi, hogy mekkora feszültséget mér aktuálisan,mekkora az éppen aktuális töltőáram, világít az IN, vagy OUT felirat, annak függvényében, hogy van-e valami kapcsolva a kimenetre valamint a nullázások számát is jelzi 0-tól 9-ig, Az aktuális teljesítmény,Az eltelt idő,és a betöltött kapacitás pedig a jobb alsó sarokban  jelenik meg.

 


Használat:
A használat nagyon egyszerű. Csak a töltő, és a töltőkábel közé kell csatlakoztatni, és már indulhat is a töltés.
Az oldalsó gomb segítségével tudjuk váltani, hogy az eltelt időt[ h,m,s], a betöltött kapacitást [mAh], az aktuális töltési teljesítményt [W] jelenítse meg.
Ha a töltés egy áramszünet miatt megszakad, akkor sincs gond, mert a töltő eltárolja a betöltött kapacitást, és amikor visszajön a áram, akkor minden folytatódik, mintha mi sem történt volna.

Pár fontosabb dolog, ami inkább laikusoknak lehet hasznos, a többiek görgessenek tovább.
- A betöltött kapacitás mérése sosem olyan pontos, mintha a teljesen feltöltött akkut merítenénk le, de jó közelítést adhat az akkumulátor kapacitásának állapotára. A Sony VTC4 18650-es akkumból 2127mAh jött ki(Opus BT C3100-al mérve), és 2210 ment be (KCX-045+Liitokala lii-100-al mérve). Szerintem ez megfelelő közelítést ad, de például a 3 éves S4-em 2400mAh-es akkuját gyengének éreztem. Rámértem, és csak 1600mAh ment bele, ami beigazolta a sejtésemet(mondjuk az akkucserét már nem élte meg, és pár hétre rá elszállt benne valami).
- A betöltött kapacitás mérése előtt minél jobban le kell meríteni az adott eszközt. Természetesen nem 0V-ra (kb 2,8-3V-alatt károsodnak a líthium akkuk), csak 1-2%-os jelzésig.
-Minden eszköz csak akkora áramot vesz fel, amennyi kell neki. Hiába veszünk 2A-es adaptert, ha erre a Suunto Ambit órámat kötöm rá, az csak párszáz mA-t fog felvenni. Ugyanakkor a töltés vége felé a töltőáram is csökken, így ne egy 80%-os akkuval akarjuk kipróbálni új adapterünket, mert ha az eszköz képes is lenne felvenni a 2A-t, ilyenkor mégis csak párszáz mA-t fog felvenni.
- Ökölszabály, hogy a lítium akkukat 1C-vel töltjük, azaz egy 2Ah-s (2000mAh) akkut 2A-al töltünk. Vannak kivételek, ahol nagyobb arány is megengedett, de ha nem sietünk, akkor nem érdemes sürgetni a töltést sem. Én például a 4000mAh-s telefonom akkuját a gyári töltő helyett egy gyengébb 1A-essel töltöm, mert mindig éjszaka töltök, és ilyenkor sokat lenne töltőn 100%-os töltöttség mellett az akku. A lassabb töltés sosem ártott meg egy akkunak sem.
- Próbáljuk úgy időzíteni a töltéseket, hogy minél kevesebbet álljon teljesen feltöltve a töltőn az akku, mert az nem tesz jót neki. Ilyenkor a 100%-ra töltött akku lekapcsol a töltésről, majd mihelyt leesik a feszültség a töltő újra feltölti, és ez hosszútávon károsítja az akkumulátort.
- Ha minden adott, és mégsem megy át a kívánt áram, akkora kábeleket is érdemes megvizsgálni. Az USB ”hosszabbítók” alapból viszonylag nagy ellenállásúak, így ezeket iktassuk ki a körből. Ha ez sem segít, akkor lehet maga az USB kábel nem megfelelő. Vásárlásnál érdemes odafigyelni, és olyan kábelt venni, aminek a leírásában a kívánt, vagy annál nagyobb áramerősség szerepel, és lehetőleg aranyozott csatlakozók legyenek rajta. Ez utóbbiak is a kisebb ellenállás miatt fontosak.


Összegzés:
A KCX-045 egy jó USB teszter. Pontosan mér, és a használata sem bonyolult. Ha szeretnél egy okosabb, megbízható 26650/18650-es töltőt viszonylag olcsón, akkor a Liitokala Lii100-at ajánlom mellé, és igaz, hogy egyben is lehet kapni hasonló tudású 1,2,4 slotos töltőket, de alkalmi használatra ez is megteszi, úgysem kell minden töltés alkalmával a töltési adatokra figyelni, ugyanakkor az USB tesztert lehet másra is használni, még például egy beépített kijelzős hengeres lítium akkuhoz tervezett töltővel nem tudunk mást tölteni.

 

További képek.
Link az USB teszterhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr9412252278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása