GearBest

GearBest

Sanrenmu Land 910 plus

2017. április 09. - Stummer Tamás

 


Tulajdonságok:
Pengehossz: 86mm (itthon nem legális)
Pengevastagság: 3,1mm
Élhossz: 83mm
Markolat hossz: 114mm
Markolat vastagság(legvékonyabb-legvastagabb csavarfejek nélkül): 13,2mm
Teljes hossz: 200mm
Penge anyaga: 12C27
Markolat anyaga: G10
Zár típusa: liner lock
Tömeg: 128 gramm

Link a késhez


Előnyök:
- Precíz megmunkálás
- Leheletfinom nyitás a golyóscsapágyak miatt
- Kellemes fogású G10 markolat
- erős klipsz
- Gyárilag tökéletesen éles penge


Hátrányok:
- A klipsz átszerelhetőségét feleslegesnek tartom
- A zöld szinhez nem passzolnak a kék nyitószemölcsök (saját szubjektív vélemény :)


Csomagolás:
A kés egy egyszerű fehér kartondobozban érkezik, és ezen belül is egy nejlonba van csomagolva, és semmilyen egyéb kiegészítő nem jár hozzá.


Kialakítás:
A kés egykezes nyitású, és főbb vonásaiban a Sebenza nevű késre hasonlít. A nyitást kétoldali kék nyitószemölccsel oldották meg.Amit még fontos leírnom, ha már a nyitásnál járunk, hogy az első kézbevételkor és nyitáskor egy nagyon kellemes meglepetés ért, mégpedig hogy a penge leheletfinoman nyílik. Itt már sejtettem a turpisságot, de azért meggyőződtem róla, és tényleg egy-egy axiális golyóscsapágy van a penge két oldalán. Ezt a gyártó nem hirdeti, pedig nyugodtan büszkélkedhetne vele, mert ritka megoldás a golyóscsapágyazás kések esetében, pedig a nyitás nagyon gyors, kényelmes, és egyben finom is lesz tőle. Ráadásul a csapágyak nem szárazon forognak, hanem zsírozva vannak (de ezt lentebb a szétszerelt képeknél láthatjátok is).
A penge 86mm hosszú, ami pont 6mm-el a hazai legális méret felett van. Az élhossz 83mm hosszú, amiből az következik hogy a pengén majdnem a markolat tövéig él van, így faragáskor kisebb nyomatékot fejt ki, azaz könnyebb vele faragni.
A penge 3,1mm vastag, és egy bevezető él vezet az élszalagos élezéshez. Tudom házilag is meg lehet élezni minden kést, de itt a gyári élezés tökéletes volt, szépen borotválta a szőrt, és a hegye is szépen ki van dolgozva, nincs lekerekítve.
A penge egyik oldalán a LAND,a másikon pedig a 910Plus típus- és a 12C27 acéljelölést találjuk.A Sandvik 12C27 acél összetevői: 0,6% C, 13,5% Cr, 0,4% Si, 0,4% Mn. A magas Cr tartalom miatt rozsdamentes a penge. Az acél igen jól tartja az élét. Az acél megfelelőségét az is bizonyítja, hogy a késes körökben ismert Mora kések is ugyan ilyen acélból készülnek, és sokan használják őket nagy megelégedéssel.
A pengét egy 1,5mm vastag acélból készült liner lock biztosítja játékmentesen. A zár felőli lineren nincs, még a másikon van könnyítés. Ennek annyi szerepe van, hogy a kés súlyát kordában tartsák. A markolat kisebb és közepes méretű kéz számára a legkényelmesebb. A mutatóujj számára kialakított bemélyedés,és a pengeháton található recézés miatt kényelmesen lehet faragni is vele.A G10 markolatpanel nem a megszokott tépőszövetes érdesítést kapta, hanem egy annál finomabb tapintású textúrát kapott. A fogása így is megfelelő, de nem olyan durva érzetű.
A csíptető a dobozból kivéve jobb oldalon van, és tip up hordmódot tesz lehetővé, de átszerelhető a baloldalra is. Az átszerelést azért nem támogatom, mert bár nyitni egy balkezes is kényelmesen tudja, de a penge zárásához szükséges mozdulat, amivel a zár nyitható már korántsem annyira kényelmes.
A markolaton van még egy szintén kékített 4mm-es zsinórfurat is.
Egyéni véleményem, de szerintem a zöld verzióhoz nem illik kékített zsinórfurat, és nyitószemölcs, ugyanakkor egy fekete verzióhoz szépen passzol, és akár azt is e tudnám képzelni, hogy a csavarok és a klipsz is kékítve lenne.


Szétszedve:


Összegzés:
A kés jól ki van dolgozva, és az anyaghasználat sem rossz. Kis mérete miatt akár ideális EDC kés is lehetne, csak a zsaruk ne lássák meg.
A golyóscsapágyazás borzasztóan jó. Ha nem volt még ilyen csapágyazott késed, akkor már csak ezért is érdemes kipróbálni.
Ha egy mondatban kellene valamit mondani, akkor azt mondanám, hogy prémium hatású kést kapunk nagyon olcsón. Az acél megfelelően éltartó, de könnyen fenhető.


További képek.
Link a késhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr6812411175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása