GearBest

GearBest

Ganzo Firebird F729-CF

2017. április 22. - Stummer Tamás

Tulajdonságok:
Pengehossz: 89,5mm (itthon nem legális)
Élhossz: 81mm
Pengevastagság: 3,2mm
Markolat hossz: 120,2mm
Markolat vastagság(legvékonyabb-legvastagabb csavarfejek nélkül): 12,8mm
Teljes hossz: 209,7mm
Penge anyaga: 440C
Markolat anyaga: karbon
Zár típusa: axis lock
Tömeg: 112gramm

Link a késhez


Előnyök:
- Jobb és balkezes kialakítás
- Játékmentes rögzül a penge
- Gyönyörű karbon makolat


Hátrányok:
- A karbon markolat csúszik, ha vizes


Csomagolás:
A kés egy fekete dobozban érkezik. A dobozon Firebird logo van, és alatta meg is van magyarázva, hogy miért: Made by Ganzo & designed by Firebird, azaz a Ganzo gyártja, de a Firebird tervezi.A doboz fiókos kialakítású, így egy másik doboz húzható elő belőle.Ebben a belső dobozban egy buborékos zacskóban van a kés, valamint mellé van még csomagolva egy mikroszálas tároló zsák, és egy kis zacskó szilikagél is.


Kialakítás:
Apenge levél formájú, és 89,5mm hosszú, melyből 81mm az élhossz. A bevezető él teljesen pengehátig felköszörült az él pedig élszalagos kialakítású. A pengeháton nincs kimondottan éles kaparóél, de nincs is lekerekítve, így kapargatni is lehet vele.A kés nyitása egy 13,7mm átmérőjű nyitófurattal van megoldva, de ez egy kábelkötözővel könnyen wave nyitásúra alakítható.
A penge egyik oldalán a Firebird logo,A másikon pedig a típusjelölés F729, az anyagjelölés 440C, és a gyártó neve, azaz Made by Ganzo található.Ha már anyag, a 440C egy rozsdamentes acél 1,05% szén, 16,7% króm, 0,4% mangán, és 0,5% molibdén tartalommal szintén a közepesen éltartó acélok közé sorolható.
A penge egy műanyag és egy bronz persely között forog, és egy axis lock rögzíti játékmentesen.A markolat könnyített acél linereket, és karbon markolatpanelt kapott.A karbon gyönyörű, ugyanakkor hoz egy problémát is: ha meg szeretnénk őrizni a szépségét, akkor a felületét simára kell hagyni, és nem szabad a szokásos recés felületet rátenni. Viszont ha nem recézzük meg, akkor csúszóssá válik ha víz kerül rá. Ez egy EDC késnél általában nem gond, de ha tudod magadról, hogy vizes kézzel is gyakran használnád, akkor inkább a G10 paneles verziót válaszd.
A markolat végén van még egy 6mm átmérőjű zsinórfurat is, illetve egy jobbos-balos csíptető is. A jobbos-balos kialakítás itt nem felesleges, mert a nyitófurat, és az axis lock is lehetővé teszi az akadálymentes használatot jobb és balkezeseknek is.A markolat itt is a nagy átlagot követi, és a közepes méretű kézben ül a legjobban. A pengére kényelmesen rá lehet fogni, és a hüvelykujjal a nyitófurat előtti recézésen meg lehet támasztani a pengét, így faragni is kényelmesebb vele.


Szétszedve:
Akésszétszedése közben jöttem rá, hogy menetrögzítővel van összerakva, ami nem gond, sőt külön öröm, viszont ha nincs otthon menetrögzítőd, akkor inkább ne szedd szét, mert utána újra kell kenni mindent menetrögzítővel, vagy anélkül is összerakható, különösebb gond nélkül, viszont ez miatt pusztán kíváncsiságból ne szedjétek szét, ezt megtettem helyettetek ;) 

 

Összegzés:
A Ganzo most s egy precízen kidolgozott jó minőségű kést ad a kezünkbe. A karbon markolatpanel nagyon szép, amikor a fény megcsillan rajta. Vizes kézzel persze csúszósabb a recézett G10-nél, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy milyen körülmények között szeretné használni, és hogy megéri-e neki a szebb /elegánsabb/ kinézet miatt a karbont választani. Én simán bevállaltam, és nem bántam meg.


További képek.
Link a késhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr1612445385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2017.05.03. 16:08:29

"azaz a Ganzo gyártja, de a Firebird tervezi"

Ugyan mi a lótüdőt tervezett ezen a Firebird?!?! (Akárki/akármi is az a Firebird :-))

Ez egy Spyderco C36 bicska parasztosan egyszerű lekoppintása.
süti beállítások módosítása