GearBest

GearBest

Convoy L2

2017. március 19. - Stummer Tamás

Tulajdonságok:
LED: XM-L2 U2 1A
Fényáram: 1100lumen
Fényerősség: 62000 candella
Fej átmérője: 69,3mm
Markolat átmérője: 35mm
Hossz: 170mm
Súly (akku, és hézagoló nélkül): 368 gramm

Előnyök:
-Jó kidolgozás
-Nincs PWM
-Rejtett stroboszkóp
-Integrált pill
-Jó hővezetés
-Megáll gyertyaként
-Nem gurul el ferde felületen sem

Hátrányok:
-Forvard clicky kapcsoló
-Nincs az üvegen tükröződésmentes bevonat

Csomagolás, kiegészítők:
Egy Convoy feliratos fehér kemény kartondobozban érkezik, a lámpa. Kiegészítőként kapunk 2db hézagolót, amivel 18650-es akkuval használhatjuk a lámpát, és egy fekete csuklópántot. A kiegészítők a lámpa belsejében voltak elhelyezve.




A csuklópánt egy igényes darab, olyan mint az S2+-é. Van rajta egy rögzítő, amivel a hurok a csuklón megszorítható, így elejtéskor biztos, hogy megfogja a zsinór, és nem esik a földre a lámpa.
A lámpára rögzíthető a műanyag csaton keresztül is. Ilyenkor egy zsinór kapcsolódik a lámpához,

de rögzíthető a karabinerrel is.

Host, kidolgozás:
A kidolgozás már-már a prémium kategóriába lép, sehol egy sorja, és a matt fekete felületkezelés is gyönyörű, de mégsem prémium, mert hiányzik a tükröződésmentes lencse, és az acél bezel, viszont ezekkel már az ára is prémium lenne.
Tehát a bezel alumínium, és egy sima üveglencse van mögötte, a lencse mögött pedig egy alu reflektor van.

A reflektor mérete nem kimondottan nagy, inkább csak átlagosnak mondanám (57,1mm átmérő, és 50,5mm mélység), körülbelül ugyanakkora mint a SmallSun ZY-T08, FandyFire HD2010, vagy a hasonló lámpák reflektora, sőt reflektor méretben az előd L2 is nagyjából ugyanekkora volt.
A reflektor alján egy XM-L2 LED ül alu csillagon a fejhez csavarozva:


A fejen a bemarások szerepe nem csak a szebb megjelenést szolgálja, hanem az elgurulást is meggátolják lejtős felületen.


A hűtőbordák megfelelő mélységűek, még 15 perc járás után is csak 33,2 fokra melegedett 23,6 fokos környezeti hőmérsékleten légmozgás, és bármilyen hűtés nélkül.

A fejben integrált pill van, vagyis a fej anyagából, egy darabból van kialakítva a LED fészke, és itt nincs a pill és a fej között menetes, préselt, vagy akármilyen kötés. Ennek fő célja az, hogy javuljon a hővezetés.

A driver pedig a fej másik oldalán van rögzítve egy réz leszorító gyűrűvel. A driver egy LD-25-ös, de nem ugyan olyan, mint ami a XinTD X3-ban van. Az UI, és minden más megegyezik, az X3-ban lévő driverrel, de a nyák más elrendezésű. A driver rugója aranyozott, ami miatt nem oxidálódik, és az érintkezés is jobb.

A menetek szép vastagok, és trapéz alakúak. A már megszokott módon a fej felőli oldalon nincs eloxálva, csak a tailcap-nél, így a lámpa mechanikusan lockolható.


A markolaton van csak recézés, ami közepes érdességű, viszont sem a markolaton és sehol máshol sincs Convoy vagy L2 felirat, pedig bátran ráírhatták volna, mert nincs miért szégyenkezniük.

A tailcap egy forward clicky kapcsolót kapott, ami szerintem nem ide való, de erről bővebben a user interface-nél írok majd.
A tailcap rugója is aranyozott:

A tailcap végén fekete gumi van, ami jól illik a matt fekete felületkezeléshez,

valamint van még itt 2db nagy méretű zsinórfurat,

és a tailcap kiképzése miatt gyertyaként is megáll a lámpa.

Akkuból sokfajtát fogad. A mellékelt átalakítóval jó bele a védelem nélküli és védett 18650-es,

és jó bele a 26650-es is, de a védett KeepPower 26650-es akkuk csak nagyon szorosan férnek el benne, mert viszonylag nagy mind a két rugó.
Én védelem nélküli 5200mAh-es KeepPower akkuval használom, mert ez hosszabb üzemidőt biztosít, mint egy 18650-es, és még kényelmesen elfér benne.

Amitől először féltem, hogy a fentebbi képen látható a hézagoló, és a host fala közötti rés miatt az akku lötyögni fog, de a rugók még a védelem nélküli 18650-est is feszesen tartják.

A tömítettség 100%-os, O gyűrű van a lencsénél,

a bezelnél,

a fej és a markolat csatlakozásánál, a markolat és a tailcap csatlakozásánál, és a kapcsolót a már említett fekete gumiborítás védi.

Méret összehasonlítás más lámpákkal:
KeepPower 26650, Convoy S2, Olight M23, Convoy L2, Courui D01

Panasonic NCR18650B, Sunvyman C22C, Imalent DDT40, Convoy L2, ThruNite TN32

Panasonic NCR18650B, Shadow JM35, Small Sun ZY-T08, Convoy L2, Fenix TK75

User Interface, kezelés:
A lámpa forward clicky kapcsolót kapott, itt egy kicsit kitérnék a két kapcsoló típusra, hogy érthetőbb legyen (persze van még ezen kívül más kapcsoló is, de azokat most hagyjuk):

Reverse clicky: S2, és még sok más lámpa használja, lényege, hogy kikapcsolt állapotban óvatos nyomásra nem zárja az áramkört. Csak akkor zárja az áramkört, ha kattant egyet, és utána fél gombnyomásra az áramkör megszakítható vele. Előnye, a könnyebb módváltás, hátránya a nehezebb jelzés például Morse csak igen ritka esetekben valósítható meg vele, Az adott LD-25 driverrel például abszolút nem, mert stroboszkópra vált 3 rövid gombnyomás után.

Forward clicky: Olight M23, ThruNite TN32, és még sok más taktikai lámpa kapcsolója. Lényege, hogy kikapcsolt állapotban is lehet fél gombnyomásra zárni az áramkört, de ha kattanásig nyomjuk, akkor bekapcsol, és úgy is marad. Hiába nyomom meg ilyenkor félig a gombot, az áramkör nem szakad meg, csak ha kattanásig nyomom. Előnye, hogy Morze kódokkal lehet vele kommunikálni, vagy egyéb jelzések elvilloghatók vele. Hátránya, hogy a módváltás bekapcsolt állapotban pusztán a kapcsoló használatával lehetetlen.

Visszatérve a lámpához a forward clicky kapcsoló szerintem nem volt jó döntés. Meg lehet szokni, de eleinte nagyon fura lesz, hogy a bekapcsolás pillanatában már el kell dönteni, hogy milyen módba szeretnénk lépni. Ilyenkor vagy a módmemóriában tárolt utolsó módot hozza elő, vagy gyors fél gombnyomás, szünet, majd megint fél gombnyomásra a következő módba lép, de ha háromszor nyomjuk meg gyorsan, akkor a stroboszkóp módba lép. Volt szerencsém kipróbálni egy hasonló LD25 drivert egy XinTD X3-ban ugyan ilyen UI-vel, és az sokkal felhasználóbarátabb volt.

Fénye:
Színhőmérséklete hidegfehér U2-1A (6500-7000K), de van T6-3B (5000-5200K), T6-4C (4300-4500K) T5-5B (4000-4200K) T4-7A (3000-3200K) is. A driver egyik nagy előnye, hogy nincs PWM egyik fokozaton sem.
Max fokozaton 3,48A-t, és 62000 candelát mértem, ami szabvány szerint 498m távolságra világít el 1100lumen fényárammal, még közepes fokozaton 1,04A-t mértem, ami kb 450lument ad, és alacsony fokozaton 0,09A-t mértem, ami kb 15-20 lument ad.
A fényerők jól vannak kiosztva, nem hiányoltam egy módot sem, az SOS hiányának, és a rejtett stroboszkópnak külön örültem.
pár kép a fényéről:


Pár kép ködben


Összegzés:
Ez egy nagyon korrekt kis lámpa, de még nem prémium kategória, viszont ennyi pénzért ezt nem is szabad elvárni. Sokat gondolkodtam ezen a prémium dolgon, és a teszt során is sokszor felmerült bennem, de végül arra jutottam, hogy van elég prémium lámpagyártó, és bár a Convoy nem azt a színvonalat képviseli, de ugyanakkor a Convoy alacsony áron ad olyan minőséget, amivel kiemelkedik az árkategóriájában lévő lámpák közül, és ez jó, mert mi felhasználók relatív olcsón kapunk egy jó lámpát. A megszokott Convoy minőséget gond nélkül hozza, és igazi hátrányként csak a forward clicky kapcsolót hoznám fel, bár ez is megszokható.
Ha most keresel olcsó throwert, akkor az L2 jó választás, mert olcsó, a driver is kellőképpen meghajtja a LED-et, és a minőségére sem lehet panaszkodni.

További képek.
Link a lámpához.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr6312351337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása