GearBest

GearBest

UMi MAX

2016. november 04. - Stummer Tamás

A készülék GearBest-től érkezett és elérhető közvetlenül EU raktárból szürke ($180,99 ) és arany ($183,66) színben, valamint HK raktárból $160,99 áron „UMIMgl” kupon használatával.

Doboz és tartozékok

A telefon fekete matt dobozban érkezik, melyen elől fényes UMi felírat látható. Ahhoz, hogy megpillanthassuk a készülék először egy fél dobozt kell lehúznunk, majd a megszokott módon egymásba csúsztatott tartóval találkozzunk. Ezután egyből a MAX köszön vissza nekünk :) Itt találunk még némi leírást több nyelven is. A telefonunk alatti rekeszben helyeztek el egy töltő fejet, adatkábelt és egy SIM tálca nyitásához szűkséges tűt. 

Külső 

Minőségi összeszerelés jellemzi, felületi és illesztési hibát nem látni/ érezni.

Készülék fizikai méretei: 150,8 x 75 x 8,5 milliméter

Súlya: 200 gramm

Telefonunk elején fentről lefelé haladva nézzük meg, hogy mi is helyezkedik el rajta. A kijelző felett balról jobbra az 5 megapixeles kamera, beszédhangszóró, közelségmérő és fényerőmérő. Fényerőmérője pontosnak mondható, nap közben akár őszi erős napsütésben és éjszaka is megtalálta a megfelelő szintet a kiváló láthatóságért, olvashatóságért. A beszédhangszórót és a mikrofont egyik irányból sem éri panasz, számomra jól hallható volt és a partner is jól hallott engem.

Ezek után egy 5.5”-os 1080P-s LTPS SHARP kijelzőt találunk, melyet 2.5D technológiával lekerekített corning gorrilla glass 3-as üvege véd. Kijelző betekintési szöge közel 180 fok, színéi élénkek, jól olvasható. Akinek színtelen vagy túlszaturált, annak van lehetősége korrekcióra is.

A kijelző alatt találhatjuk a jól megszokott 3as gombsort, de lehetőségünk van virtuális gombok használatára is.  Fizikai érintő gombok közül csak a középső “kezdő képernyő” (home) gombnak van háttérvilágítása, ami egyben az értesítési RGB LEDünk is. A fekete csendjét pulzáló eseményjelző LEDünk töri meg, melyet különböző színben egyes eseményekhez rendelhetünk. Lehetőségünk van esemény nélkül is egy szín beállítására, mely egyfolytában lüktetve jelzi bekapcsolt állapotát.

 Baloldalon találunk egy SIM tálcát és egy programozható gombot. Utóbbinál előre beállított programot - ez lehet rendszer és telepített alkalmazás is – nyit meg nekünk feloldott állapotban. A SIM tálcába 2 micros SIM vagy microSD és egy micro SIM helyezhető bele.

Felül 3.5-ös jack helyezkedik el. A hangerővel nem volt gond és torzítást nem vettem észre. Infra sajnos nincs a készüléken. Jobb oldalon találjuk a hangerő szabályzó gombokat és bekapcsoló gombot. A gombok jól helyezkednek el, minimális holtjátékkal. Az alsó részen középen találunk egy Foxconn-tól származó Type-C USB csatlakozót. Jobb és bal oldalán szimmetrikusan helyezkedő 5-5 furatot láthatunk, jobb oldali hangszóró és a baloldali a mikrofon. Hangszórója lehetne egy kicsit hangosabb is, mind kihangosítás és zene hallgatás alatt is. Torzítást nem tapasztaltam. Hátoldalon felül találjuk a másodlagos mikrofont, majd lefelé haladva a hátlapi Panasonic 13 megapixeles kamerát, dupla ledes segédfényt, az érintésalapú ujjlenyomat-olvasót, UMi logót és kicsit lejjebb a készülék típusát. Alul-felül egy műanyag részt láthatunk, melynek színe közel megegyező a telefonon színével. 

Hardver

Telefonunkba a MediaTek Helio P10 processzora került, ami 8db Cortex-A53 magot tartalmaz. Ezt a processzort multimédiás és webes tartalmakhoz ajánlják inkább, de játékokat is szépen lehet rajta futtatni. RealRacing 3 nekem szépen ment, úgy mint a multitasking még böngészőben is. Processzorunk mellé Mali-T860 MP2 IGP-t, 3GB SAMSUNG LPDDR3 memóriát és 16GB belső tarhelyét kapunk melyből 10,5 GB szabadon felhasználható.

Hátlapon találunk egy Microarray második generációs érintés alapú ujjlenyomat olvasót, melynek segítségével kevesebb mint 1 másodperc alatt a főoldalra jutunk kikapcsolt kijelző esetén. Jó mintavételezés esetén (egy ujjról több oldalról ) átlagosan 10 próbálkozásból 9-szer sikeresen feloldotta elsőre a készüléket.

AnTuTu-ban nálam 49607 pontot ért el:

Szoftver

Anrdoid 6.0 -val érkezett a készülék. Szentestére ígérik a 7.0-ás OTA frissítést. UMi úgy gondolta, hogy nem nyúlnak a jól bevált “vegytiszta” androidhoz és nem csinálnak egy új UI-t, így majdnem mindenből az alap app-okat kapjuk, de pár fícsőőőrt azért mégis készítettek nekünk :) 

A beállításokban, a Smart Assistant résznél találhatók ezek a funkciók. Van egy gyors gombunk, amihez előre és utólag telepített alkalmazást rendelhetünk. Lehetőségünk van virtuális és “fizikai” gombok közül választani és a két szélső gomb felcserélését állítani mind a két módban. Energiatakarékos üzemmódok, 4 profil közül 3 gyári és egyet saját szánk ize szerint testre is szabhatunk. Ezek közül a maraton a legérdekesebb , ahol fekete-fehér kijelzőnk lesz, alap funkciókon kívül (névjegyzék, üzenetek és tárcsázó) mást nem is enged a készülék használni (lentebbi képen, képernyőkép rögzítése viszont színesen történik). Üzemmódok közötti váltást tudjuk időzíteni és az akkumulátor szintjéhez is rendelni. Következő a background task clear, melynek a segítségével a háttérben futó alkalmazásokat tisztíthatjuk meg. Ebben az alkalmazásban lehetőségünk van kiválasztani, hogy melyek kerüljenek a kivételek közé.  

Multimédia

Maga a gyári zenelejátszó nem hoz semmi különlegest, de a dedikált Awinic AW8738 chip megközelíti az egyes minőségibb hordozható lejátszó eszközök minőségét, így panaszra nincs okunk ilyen téren. :) Közép határozottan jelen van, basszust szinte korlátlanul lehet rá pakolni és a magas hangok sem fül sértőek. (THD és noise értéke nagyon alacsony) Viszont a beépített hangszóró lehetne kicsit hangosabb is. Továbbá van rádiónk is. Használatához szükséges valamilyen 3,5-ös jack csatlakozós eszköz, ami antennaként szolgál.

UMi MAX-ba előre egy 5.0MP GalaxyCore, hátlapra pedig egy 13MP Panasonic f/2-es kamera került. Sajnos az elkészített képek minősége korán sem olyan kimagasló mint az AW8738 chipnél tapasztaltak, szerintem inkább szoftveres gond lehet, amit remélhetőleg a következő frissítéssel orvosolni is fognak. Gyári alap kamera szoftverben nem sok választási lehetőségünk van (HDR, kép a képben, panoráma és néhány effekt). Továbbá állítható az expozíció, kép jellege, fehéregyensúly, képtulajdonságok, arcfelismerés és szépítés, önkioldó, sorozat felvétel, kép mérete, mosolyra vagy két ujjra exponálás. Átlagon felüli fényerejű kéttónusú led segítségével esti közelebbi képek sokkal jobbra sikeredtek mint a nappali fényben készültek, ez jól látszódik a 3D nyomtatott vázán is (0.2mm-es rétegek is látszódnak). Videót maximum 1080p-ben 30fps-el készíthetünk és az eredmény képekhez a képest sokkal jobban vállalhatóbbak. 

Videó és képkészítés beállítási lehetőségei:











Készített képek:

 

Adatkommunikáció

A MAX-ba 2db simkártya is helyezhető és mind a kettővel kapcsolódhatunk egy időben mobilhálózatra (4g-re egyszerre csak 1), de híváskor a másik kártyát lekapcsolja, dual standby. 4G/LTE esetén B20-van, itt a leggyorsabb kommunikáció 150/50 Mbps-re képes. ( LTE FDD: 2100(B1)/1800(B3)/2600(B7)/800(B20) ) 3G esetében pedig csak 42/5,76 Mbps érhető el. A 2.4GHz/5GHz hálózatokat támogató 802.11a/b/g/n szabványú két csatornás WiFi modem átlag telefonokhoz képest érzékenyebb. Bluetooth 4.1-vel érkezik ami LE és A2DP képes. A GPS nagyon gyorsan pozíciót talál az aluház ellenére is, ehhez használja a GPS és a GLONASS műholdakat is. Telefonunk alsó részén pedig egy OTG képes USB 2.0 Type-C csatlakozó. Infa és NFC sajnos nincs készülékünkben, pedig akkor igazán MAX lenne :)

Akkumulátor

4000mAh nem cserélhető teleppel érkezik a telefon. Tapasztalatom szerint 2 napot elmegy egy töltéssel átlagos használattal úgy, hogy második nap végén is 30% körül van az akkumulátor szintünk, visszafogottabb használat esetén 3 nap hozható vele. Komolyabb igénybevétel esetén nap végére is marad annyi benne, hogy ne kelljen egyből töltőre dugni hazaérve. 

Összegzés 

Mivel eléggé nagy akkumulátorral szerelték és fémházas készülék ezért nem könnyű és meg kell szokni. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk. Mindennapokban zene hallgatásra, böngészés és navigálásra nagyon jól használható. Izmosabb alkalmazások használatakor sem melegedett a készülék. Negatívként kameráját említeném meg, ami nagy valószínűséggel a szoftver optimalizálatlanságának tudható be és a decemberi frissítés remélhetőleg orvosolni fogja.

Zoli írta :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr9211930699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása