GearBest

GearBest

Nitecore TM06 teszt

2016. szeptember 27. - Stummer Tamás

Tulajdonságok:
LED: 4db Cree XM-L2 U2
Fényáram: 3800 lumen
Fényerősség: 28000 candela
Fej átmérője: 50 mm
Markolat átmérője: 50 mm
Hossz: 125 mm
Súly (akkuk nélkül): 277 gramm

Előnyök:
- Kis méret
- Jó user interface
- Helyzetjelző LED
- Kétállású kapcsoló
- Pontos feszültségkijelzés

Hátrányok:
- Ipari akkut csak mágnessel fogad
- Éles menet

Csomagolás:
A lámpa egy nagy karton dobozban érkezik, melyen a matrica jelzi, hogy mit is rejt a doboz. A lámpa egy gyöngyvászon tokban van a dobozon belül, és mellé kapunk még pár kiegészítőt, mint például O gyűrűt, garanciajegyet, kínai nyelvű használati utasítást, csuklópántot, és a már említett tokot.

Ami nekem kicsit furcsa volt, az a kékszínű védőfólia az üvegen. Nem mondom, hogy felesleges, de felmerül a kérdés, hogy ha a TM06-ra tesznek, akkor a többi NiteCore lámpára miért nem?

Host:
A lámpán egy ezüstszínű alumínium bezel alatt találjuk a már említett kék fóliát. A fóliát eltávolítva előtűnik a kék AR bevonattal ellátott tiszta üveglencse, és az alatta lévő nem túl mély reflektor, valamint a négy darab Cree XM-L2 U2 LED.


A bezel és a fej között van egy minimális rés, de sokkal kevésbé zavaró, mint a C22C esetében.

Tovább haladva a lámpán találunk négy darab lapolást 90 fokonként elosztva.

Ezeknek fő célja a lámpa ferde felületről való legurulásának a megakadályozása lenne. Ezt a feladatot kis mértékben el is látják, de csak enyhe lejtő esetén, ugyanakkor a kapcsoló is egy ilyen lapolásra van téve, hogy kevésbé álljon ki a lámpa síkjából és kevésbé legyen sérülékeny, viszont nem lett teljesen besüllyesztve, ezáltal sötétben is könnyebb ”érzésre” megtalálni, és nem kell a helyzetjelző LED fényére rápillantani, hogy hol is van a kapcsoló.

Azt még érdemes megemlíteni, hogy az oldalkapcsoló egy kétállású kapcsoló, vagyis teljesen lenyomva mást csinál a lámpa, mintha csak félig nyomom meg.
A bezel és a kapcsoló között van még egy apró sorozatszám is, ami számomra azért fontos, mert egy prémium lámpát illik egyedi azonosítóval is ellátni, amit a Nitecore meg is tett.

A kapcsoló mentén körkörösen van öt darab hűtőborda, ami a Nitecore féle ATR rendszernek segít a hőt kordában tartani. Az ATR (Advanced Temperature Regulation) lényegében figyeli a lámpa hőmérsékletét, és ez alapján ha szükségesnek látja, akkor csökkenti a fényerőt.

A markolat kisebbik része egy közepes érdességű recézést kapott,

még a nagyobbik részén bemarások vannak, amik az átmérőt akarják kisebbnek éreztetni, mert a négy darab 18650-es akkuval rendelkező lámpák kényelmes átfogása gondot jelenthet a kisebb kezű embereknek, valamint a bemarásokra különféle információk, és figyelmeztetések kerültek.




Tovább haladva a tailcap következik, mely ugyan azt a recézést kapta mint a markolat.
A menet eloxált, viszont nem trapéz alakú. Ugyanakkor a lámpát nem lehet teljesen lockolni, de erről majd az ui fejezet alatt bővebben írni fogok.


A tailcapen van még két-két zsinórfurat, ami egy perembe van marva. A perem szerencsére meg van szakítva, így a hátsó kapcsoló is kényelmesen elérhető, ugyanakkor a lámpa stabilan áll gyertyaként is.

Akkuból a védett Panasonic NCR18650B egy kicsit szoros benne, de működik vele, viszont a tailcapben lévő nyáklapon úgy van kialakítva az érintkezés, hogy fordított polaritás ellen védjen, és az akku negatív vége ne tudjon érintkezni, viszont emiatt az ipari akkuk feje is csak mágnessel tudja elérni az érintkezőt.


Méret összehasonlítás más lámpákkal:
Panasonic NCR18650B, Sunwayman C22C, Convoy S2, Nitecore TM06, Imalent DDT40, Convoy L2

Panasonic NCR18650B, Nitecore TM06, Nitecore TM16GT, Fenix TK75, ThruNite TN32, Convoy L6

User interface:
A user interface elég jól el lett találva, és mindent tud, amit csak tudnia kell, ráadásul még bonyolult sem lett.
Összetekeréskor a Nitecore-tól megszokott módon (először az egész voltok számát, majd egy kis szünet után a tizedvoltok számát) levillogja a lámpa helyzetjelző LED-je, hogy mekkora feszültség van az akkukban, majd a helyzetjelző LED aktiválódik, amit az oldalkapcsolóval lehet kikapcsolni.
A tailcapen lévő forward clicky kapcsoló kontrollálja a fő LED-eket. Ha ez ki van kapcsolva, akkor a fő LED-ek nem működnek, de az oldalsó kék helyzetjelző LED bekapcsolható az oldalkapcsoló teljes lenyomásával, illetve ugyan így ki is lehet kapcsolni. Ha a helyzetjelző be van kapcsolva akkor három másodpercig világít, majd három másodpercig lekapcsol.

Ilyenkor a gyártó szerint 30 napot bír, még kikapcsolva 108 napig bírja. Sajnos a mechanikus lockolás nem segít, és a helyzetjelző ilyenkor is működik, azaz a 108-nap ilyenkor is érvényes.
Ha bekapcsolom a lámpát, akkor az utoljára használt fényerőfokozaton kapcsol be, és innen felfelé és lefelé is léphetünk rögtön. Ha erősebb fényt szeretnénk, akkor teljesen le kell nyomni a gombot, és ilyenkor teljesen körbe tudunk járni, azaz a turbó mód után a legalacsonyabb mód jön, de ami zseniális ebben a lámpában az a kétállású kapcsoló, ami a félig lenyomott gombot külön érzékeli, és ilyenkor eggyel kisebb fokozatra kapcsol. Ez azért jó, mert ha csak vissza szeretnék venni a fényerőből, akkor nem kell körbemenni, ugyanakkor ezzel a fél gombnyomással nem lehet körbejárni, azaz a legalacsonyabb módból nem lehet vele a legmagasabbra ugrani, vagyis ez is megoldható, de ilyenkor két másodpercig kell félig lenyomva tartani. Ez utóbbi azért van, hogy a sötéthez szokott szemünket a gyenge fény kevésbé zavarja meg, mint a turbó mód.
Vannak rejtett módok is, amik a módváltó hosszú teljes lenyomásával érhető el. Ilyen például a stroboszkóp, az SOS, és a helyzetjelző (location beacon) is. Utóbbi kettő a gomb újabb hosszú teljes lenyomásával érhető el. A rejtett módokból pedig bármikor ki lehet lépni a módváltó rövid megnyomásával (mindegy, hogy félig vagy teljesen nyomom meg a gombot), ilyenkor a lámpa az előzőleg használt folyamatos módba lép vissza, vagy akár ki is kapcsolható a lámpa tailcapen lévő kapcsolóval, de ilyenkor a rejtett mód lesz eltárolva, és ezzel indít a következő bekapcsoláskor, ami egy biztonsági őrnek előnyös is lehet, mert el tudja tárolni a stroboszkópot, és egy szimpla gombnyomásra be tudja kapcsolni.
Bármelyik memóriában tárolt mód felülírható, ha bekapcsoláskor a módváltót teljesen lenyomom, akkor turbó módban indul, félig lenyomva pedig a legalacsonyabb módban.
Angol nyelvű használati utasítás.

Fénye:
A lámpa fénye hidegfehér, de nem tisztán hidegfehér, mint például a DDT40, hanem kicsit sárgásabb árnyalatú, és minden fokozatban PWM mentes. A fokozatok jól lettek kiosztva, és az öt fokozat bőven elég is. A kisméretű reflektorokból eredendően ez egy flood lámpa, és a fényerő nem a reflektorok méretéből ered, hanem a LED-ek számából, de ez a lámpa nem is throwernek készült. Saját mérés alapján 24892 candela fényerővel bír.
Ha valamihez hasonlítanom kellene, akkor talán a DDT40-et venném elő, de a négy csonka reflektor miatt a TM06 annál is jobban terít, de jöjjenek inkább a képek.
TM06:



Összehasonlítva más lámpákkal:


Összegzés:
Ez a kis lámpa egy igazi eszköz a kétállású oldalkapcsoló, és a pofonegyszerű user interface miatt, ugyanakkor komoly fényárammal rendelkezik, és 150 méteres távolságban nem sok ellenfele van. Nagyobb távolságokra viszont nem ez az optimális lámpa, mert arra sokkal jobb a TM16GT, viszont ennek a lámpának nem az célja, hogy több száz métert be lehessen világítani, hanem hogy rövidebb távolságokon mindent beterítsen fénnyel, és hogy mindezek mellett kompakt méretű maradjon.

 

Link a lámpához az ár 118,99$ a TM06HU kuponnal, de a kupon csak két lámpára érvényes.

További képek.

A lámpát a GearBest adta a teszthez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr4211745945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása