GearBest

GearBest

Nitenumen NE01 teszt

2016. június 06. - Stummer Tamás

Nitenumen NE01

Tulajdonságok:
LED: Cree XM-L2 U3
Fényáram: 1000 lumen
Fényerősség: 13500 candela
Fej átmérője: 31,8 mm
Markolat átmérője: 25 mm
Hossz: 107,2 mm
Súly (akkuk nélkül): 87 gramm

Előnyök:
- Beépített töltő
- Sok kiegészítő
- Erős csíptető
- Jól tömített mini USB csatlakozó
- Sorozatszám
- Könnyen, és gyorsan elérhető stroboszkóp

Hátrányok:
- A Turbó fokozat kivételével minden fokozat PWM-es
- Nincs módmemória

Csomagolás:
A lámpa egy fekete színű kartondobozban érkezik, amin fel van tüntetve a maximális fényáram, üzemidő, bevilágított távolság, vízállóság, és ütésállóság.


A doboz belsejében egy műanyagban van a lámpa, és a kiegészítők. Kiegészítőnek kapunk egy szilikon O gyűrűt, gyöngyvászon tokot, csíptetőt, puha tapintású csuklópántot, mini USB kábelt, és egy tartalék gumiborítást az USB csatlakozóra.




Kicsomagoló videó.

Host:
Maga a lámpa formája hasonlít a Nitecore MH20-ra.
A fejben a sima üveg mögött az SMO reflektor alján egy XM-L2 U3 LED van, tökéletesen középen.

A fejen van kétoldalt pár bemarás hűtőborda gyanánt, valamint itt helyezkedik el a kapcsoló is. A kapcsoló fekete gumiborítását egy piros alumínium gyűrű tartja a helyén.

A borítás alatt egy kék és egy piros LED van. Maga a kapcsoló be van süllyesztve, így a sérülésektől védve van, de teljes sötétségben kicsit nehéz megtalálni, hogy hol is van a kapcsoló.

A fej alján van egy hatszögletű rész, ez biztosítja, hogy ne guruljon el, ha nincs rajta a klipsz.
A másik oldalon az USB töltő csatlakozója található, amit egy vastag gumilap takar el. Ez a gumi fedőlap megfelelően szorosan illeszkedik. Gyorsan ki lehet nyitni, de visszatenni kicsit tovább tart, viszont ez azt jelenti, hogy rendesen tömít.

A markolaton egy enyhe recézés van, és két lapolás, itt az egyikre a gyártó, és a típus neve került,

a másikra pedig a gyártó weboldala, és a sorozatszám.

Szerencsére a lámpához van mellékelve csíptető is, ami a lámpa markolatára kell feltenni, és ha egyszer felpattintottuk, akkor stabilan fogja a lámpát, és a zsebet is, ugyanakkor a zsebet csak a megfelelő erővel fogja, nem tépi amikor kiveszem a lámpát. (Számomra egy jó klipsz nagy pluszt jelent, ezért is látható majdnem az összes képen.)
Mind a két menet trapéz alakú, és mind a kettő eloxálva van, így a lámpa mindkét végén lockolható.


A tailcap egy kicsit érdesebb recézést kapott, mint a markolat, és öt darab fűrészfog szerűen elhelyezkedő lapolást is kapott.

A tailcapbe lehet befűzni a csuklószíjat is.

A tailcap vége sík, a lámpa megáll gyertyaként.
Védett akkuval semmi gond nincs, de védelem nélküli lapos fejű (flat top) akkut nem fogad a lámpa, csak ha teszek egy mágnest a pozitív pólusra.

Ilyenkor viszont a rugó nem eléggé feszíti az akkut, és ha a tailcap-pel lefelé az asztalhoz kocogtatom, akkor megszűnik egy pillanatra a kontakt, és egy pillanatra a lámpa kialszik, de ugyan abba a módba tér vissza. Kipróbáltam, és kerékpár kormányon az oldalirányú ütések nem okoznak ilyen gondot, még lépcsőn lefelé sem :)
Mindenkinek ajánlom a védett akkukat ehhez a lámpához, de ha valaki mégis ragaszkodik a védelem nélküli akkuhoz, annak vagy mágnest kell az akkura tenni, vagy hegyes végű (button top) akkut kell használnia.
Összehasonlítás más lámpákkal:
KeepPower 14500, Sony VTC4 18650, Manker T01, Sipik SK68, Nitenumen NE01, Sunwayman C22C, Convoy S2, Olight M23

User Interface:
A lámpában nincs módmemória, csak 5 folyamatos, és két villogó mód.
Ha kikapcsolt állapotban röviden nyomom meg a gombot, akkor alacsony módba lép, és rövid gombnyomásokkal tudok eljutni a turbó módig, vagy dupla gombnyomásra bármelyik fokozatból rögtön a turbó módba lép. Kikapcsolni turbó módban egy rövid gombnyomással, vagy bármelyik módban hosszú gombnyomással lehet.
Van két rejtett mód is, amit úgy tudunk elérni, hogy kikapcsolt állapotban hosszan nyomjuk meg a gombot. Ilyenkor egy fix frekvenciájú stroboszkópot kapcsol be, valamint rövid gombnyomással SOS is kapcsolható, és még egy rövid gombnyomással tudjuk kikapcsolni. A folyamatos és villogó módok között nincs átjárás.
Az oldalsó kapcsoló alatti LED akkor világít, ha a lámpát lockolás után élesítem, ilyenkor öt másodpercig világít kéken, majd kialszik, vagy ha épp világítok a kapcsoló alatti LED. Ilyenkor kéken világít, vagy ha merül az akku, akkor pirosra vált. Én 3,15V-nál vettem észre, hogy pirosra váltott.
Töltés közben 1,5 másodpercenként villan egyet pirosan, ha minden rendben, és négyet villan pirosan, ha valami rendelleneset érzékel, és ilyenkor a töltés is leáll. A töltőáram amit a tailcapnél mértem 0,6A-volt. Ha teljesen feltölt, akkor kéken világít, bár a leírásban zöld szerepel. Teljes töltés esetén 4,16 voltot mértem az akkun kis pihenő után, ami tökéletes érték.
Töltés közben nem engedi az elektronika a lámpát bekapcsolni, de szerintem erre nincs is szükség.
Használati utasítás.

Fénye:
Fénye hidegfehér, és öt folyamatos, és két villogó móddal rendelkezik. A turbó mód nem PWM-es, de a többi igen. A lámpa mindig alacsony módban kezd, ami nem kimondottan moonlight, annál kicsit több, körülbelül 10 lumen lehet.
Fényerő táblázat (Sony VTC4-el tesztelve):


Összehasonlítva más lámpákkal:

Összegzés:
Összességében ez a lámpa jó alternatívája lehet a Convoy S2 vagy S2+ lámpának.
Ezt a lámpát azoknak ajánlom elsősorban, akik nem akarnak külön töltővel bíbelődni, csak simán rádugják egy telefontöltőre, és nincs vele probléma. Ebből adódóan például autós EDC lámpának tökéletes lehet, mert nem kell felvinni a lakásba, csak simán szivargyújtóról tölthető.
Ajándékozni is jobb egy ilyen lámpát meg egy 18650-es akkut, mint egy egész szettet, mert az esetek nagy részében ha valaki ajándékba kap egy lámpát az nem akar külön töltővel foglalkozni, hanem a legegyszerűbb megoldást szeretné.

További képek.
A lámpát a GearBest adta a teszthez.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr518784048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása