GearBest

GearBest

Manker Quinlan T01

2016. május 26. - Stummer Tamás

Manker Quinlan T01 teszt

Tulajdonságok:
LED: Cree XP-L HI V3
Fényáram: 900 lumen
Fényerősség: 22000 candela
Fej átmérője: 29 mm
Markolat átmérője: 20 mm
Hossz: 85 mm
Súly (akkuk nélkül): 66 gramm

 

Előnyök:
- Egy gombnyomással hozzáférhető a leggyengébb és a legnagyobb fokozat is, és dupla klikk esetén a stroboszkóp is
- Kompakt méret
- Unibody ház
- Programozható fényerősség az adott fokozaton belül
- Süllyesztett oldalkapcsoló
- PWM mentes fokozatok

Hátrányok:
- Egy mágnest esetleg lehetett volna tenni a végébe
- LED nincs teljesen középen

 

Csomagolás:
A lámpa egy kartondobozban érkezik, és a dobozon csak a gyártó van feltüntetve, de semmi egyéb, se típusmegjelölés, vagy esetleg a szokásos fényerősség, fényáram IP szabvány.

Kiegészítőnek egy jó minőségű, és kellemes tapintású puha csuklószíjat, egy O gyűrűt, a lámpára szerelve egy csiptető, és egy használati utasítást kapunk.

 

Host:
A Lámpában az alumínium bezel alatt egy tükröződésmentes réteggel bevont lencse van, ami mögött egy SMO reflektor van, és ennek az alján ül a Cree XP-L HI LED. A LED nem rendelkezik külön központosítóval, hanem a reflektoron a furat látná el ezt a szerepet, de ez egy kicsit nagyobbra lett hagyva mint kellett volna, és így a LED sincs teljesen középen, de ez csak fehér falon látszik, és ott is csak akkor, ha direkt keresem a hibát, odakint semmi nem látszik ebből.

A lámpa fején van még három nagyméretű hűtőborda is, valamint a kapcsoló körül kicsit kiemelkedik a lámpatest, és ebbe van besüllyesztve a kapcsoló. A dudor szerepe, hogy lejtős felületről ne guruljon le a lámpa, viszont ennél fontosabb szerepe is van, mégpedig az, hogy sötétben jobban kézre esik, és könnyebb megtalálni a kapcsolót. A kapcsoló pedig azért van besüllyesztve, mert így sokkal kevésbé sérülékeny.

A markolat és a lámpa feje egy darabból lett kimarva, ami a jobb hővezetést segíti. A markolaton három bemarás van, az egyiken a gyártó neve, és a típus van feltüntetve,

a másikon különféle szabványok, és egyéb piktogramok,

a harmadik pedig üres, ide lehet gravíroztatni.

A csiptető acélból van, és süllyesztett kivitelű, azaz a lámpa mélyen ül a zsebben, és nem lóg ki.A csiptető jól kitalált, zsebbe tenni, és onnan kivenni is gyorsan lehet, ugyanakkor megfelelően tart. Itt kapott helyet a zsinórfurat is. Nem szokványos megoldás, de gondolom a minél kisebb méretű tailcap miatt döntöttek így, és a mágnes is ez miatt maradhatott ki.

A menet négyzet alakú, és eloxált, így a lámpa lockolható.

A markolat és a tailcap is ugyan azt a közepes érdességű recézést kapta.

A tailcap belsejében dupla aranyozott rugót találunk, de a driver felől nincs rugó.

FIGYELEM:
14500-as LiIon akkuból csak a védelem nélküli fér el benne, a védett KeepPower már túl hosszú, és a lámpát nem lehet megfelelően összetekerni, így az lockolva marad.



Az AA akkuk és elemek gond nélkül használhatóak.

Méret összehasonlítás pár másik lámpával:
KeepPower 14500, Sony VTC418650, Manker Quinlan T01, Sipik SK68, Nitenumen NE01, Sunwayman C22C, Convoy S2, Olight M23

 

User interface:
Egy nagyon jól kitalált ui-t kapott a lámpa, és ezt még egy rajzos használati utasítással is megtoldották, ami szerintem jobb, mintha szövegesen lenne csak leírva.
Alapvetően két alapmód van, amik között kikapcsolt állapotban egy tíz másodperces hosszú gombnyomással lehet választani. Ha ez megtörtént, akkor a lámpa villanással jelzi, hogy a váltás megvolt.

Általános mód:
Rövid gombnyomásra az alacsony módban indul, és rövid gombnyomásokkal választhatunk a négy jól elkülönülő fényerőmód között, és hosszú gombnyomással tudjuk kikapcsolni.
Van módmemória is, ilyenkor hosszú gombnyomásra a legutoljára kikapcsolás előtt használt fényerőt használja, kivéve ha ez a legalacsonyabb mód volt, akkor az az előtt használt, és annál magasabb módon kapcsolódik be.
Vannak rejtett módok is, ilyenkor kikapcsolt, vagy bekapcsolt állapotban két rövid gombnyomással lehet bekapcsolni, és rövid gombnyomásokkal körbe lehet járni a stroboszkóp, SOS, és beacon funkciókat, majd a stroboszkópra lép vissza, és újra körbemehetünk. Ha ki szeretnénk lépni, akkor dupla rövid gombnyomással lehet visszalépni az előzőleg használt fényerőre, vagy hosszú gombnyomással lehet kikapcsolni.

Van egy profi mód is, ilyenkor a különbség abban van, hogy a stroboszkóp, SOS, és beacon után nem újra a stroboszkóp jön, hanem turbó mód, akkuszint jelző, és itt jön az ami nekem nagyon tetszik, hogy belép az alacsony módba, és itt három fényerőn villan fel, és amelyikre röviden megnyomom a gombot, azt megjegyzi, majd a közepes, magas és turbó módban is be tudom állítani, és az alap módok között a beállított módon fog világítani.
Használati utasítás.

 

Fénye:

A fény színe hidegfehér, és természetesen minden módban PWM mentes. A dóm nélküli LED, és a viszonylag nagy SMO reflektor miatt koncentráltabb a fénye, mint egy S2+-nak, de azért ne várjunk nagy throwerhez hasonló kicsi pontban koncentrált fényt.

A lámpa négy jól elkülönülő fokozattal rendelkezik, melyek fényereje függ a használt áramforrástól is. Ha valaki a maximumot szeretné kihozni a lámpából, akkor 14500-as lítium akku kell, annak viszont, aki beéri kevesebb fénnyel, elegendő az AA méretű elem, vagy akkumulátor is.
Fokozatok, és a különböző áramforrásokhoz tartozó értékek alap módban.

AA akkuval:

14500 Akkuval:

Összehasonlítva más lámpákkal:

 

Összegzés:
A gyártó a lámpát kisméretű EDC throwerként kategorizálja, de ennél többet sikerült alkotnia. Ha ebben a méretben keresünk throwert, akkor erősebbet nem fogunk találni, mert a kis hostban viszonylag nagy reflektor van, és a dóm nélküli XP-L HI LED is a minél nagyobb fényerőt szolgálja. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy bár a lámpa tud 900 lumennel, világítani, de a kisméretű akkumulátor miatt csak rövid ideig (kb 20 percig), így ez tényleg csak turbó mód, viszont legalább van tartalék a lámpában, ha esetleg szükség lenne rá.
A user interface-t nagyon eltalált, egy kicsit tanulni kell, de nem sok idő, és ha tudom, hogy mit akarok, akkor az könnyen elérhető. Tetszik még az is benne, hogy egy fényerőfokozat nem csak egy fix fényerőt takar, hanem pro módban be tudom állítani a saját ízlésemnek megfelelően, hogy melyik fokozatban milyen legyen a fényereje.
Ami miatt mégis kiemelkedő lett, az nem csak a nagy fényerő, és fényáram, hanem az, hogy tervezésnél sok kis apró, de hasznos dolgot is figyelembe vettek, és ezeket be is építették a lámpába. Itt olyanra gondolok, mint például az oldalkapcsoló, ami be van süllyesztve, de mégis kiemelkedik, az AR lencse, a programozható módok, a csíptető kialakítása, és ezek az apróságok miatt, szerintem most ez a legjobb AA/14500-as lámpa a piacon.
Ha kedvet kaptál a lámpához, akkor írj kommentben, vagy emailben, és küldök kupont.

 

További képek.
A lámpát a GearBest adta a teszthez.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr638749854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása