GearBest

GearBest

Manker E14 teszt

2016. július 20. - Stummer Tamás

Tulajdonságok:
LED: 4db Nichia 219B 5000K
Fényáram: 1400 lumen
Fényerősség: candela
Fej átmérője: 27 mm
Markolat átmérője: 24 mm
Hossz: 79,2 mm
Súly (akkuk nélkül): 90 gramm

Előnyök:
- Nincs PWM
- Vörösréz hűtőborda
- AR bevonatú üveglencse
- DTP csillag
- Programozható driver
- megáll gyertyaként

Hátrányok:
- A menet nem trapéz alakú
- Nagyon melegszik, de ez elkerülhetetlen ekkora méretben

Csomagolás:
A lámpa egy kartondobozban érkezik, ami egy másik dobozba van belecsúsztatva. A T01-hez képest itt már van egy kép a lámpáról, és a gyártó neve mellett a típus is fel van tüntetve, és a lámpában lévő LED-ek típusa is jelölve van a dobozon.


Kiegészítőnek egy csuklópántot, klipszet, tartalék O gyűrűt, tartalék gumiborítást a kapcsolóra, és használati utasítás van mellékelve.

Host:
A lámpa fejét szétcsavarva több pozitívumot is találtam, de haladjunk kintről befelé. Az első dolog ami tetszett az az AR bevonatos üveglencse ami védi a TIR optikát.

Sok gyártó ezt feleslegesnek tartja, pedig az üveg sokkal jobban bírja a karcokat, mint a jóval lágyabb műanyag TIR optika, és ha mégis összekarcolódna, vagy eltörne, akkor sokkal könnyebb egy üveglencsét keresni a lámpába, mint hozzá való TIR optikát. A lencse után következik az optika.
A csillag természetesen DTP kialakítású, és csavarozva van a vörösréz hűtőbordához. Itt kicsit bajban vagyok az elnevezésekkel, mert ez nem pill, inkább integrált pill aminek az a nagy előnye, hogy így sokkal jobb a lámpa hűtése. Gyári lámpában ilyet még csak a ThruNite TN32-n láttam.

A driver egy sárgaréz gyűrűvel van lefogatva.

A menetek eloxáltak mind a két oldalon, de sajnos nem trapéz alakúak.


A markolaton és a tailcapen is ugyan az a közepes mélységű recézés van.

A markolaton kapott helyet a csíptető is. A klipsz azért is lehet fontos, mert nélküle a lámpa legurul a ferde felületekről.
A tailcapen a kapcsoló gumiborítása be van süllyesztve, így a lámpa megáll gyertyaként.

A lámpa 18350-es, 16340-es, CR123A, és RCR12 elemmel/akkuval működik, de én csak a 18350-es akkut próbáltam, amit a két rugó szorosan, de nem túl szorosan tartott, így az akku nem kotyogott a lámpában.
Nem igazán a hosthoz tartozik, de a LED típusától nagyban függ a melegedés is. Ha feltételezzük, hogy 6,5A-t vesz fel az XP-G2 és a Nichia LED-ekkel is, akkor körülbelül 20%-al több energia lesz elfűtve, de ez csak egy kalkuláció. Amit biztosan ki lehet jelenteni, hogy az XP-G2 verzió kevésbé melegedik.
A lámpa érezhetően gyorsabban melegedik, mint a tripla XP-L LED-es S2-m, de ez nem csak a Nichia LED-ek miatt van, hanem a jobb hővezetés miatt is melegebbnek érződik.

Méret összehasonlítás más lámpákkal:
KeepPower IMR18350, Panasonic NCR18650B, Manker E14, Manker T01, Sipik SK68, Nitenumen NE01, Sunwayman C22C, Convoy S2, Olight M23

User interface:
A driver négy vagy hét fényerőfokozattal rendelkezik, és a módmemória is ki-be kapcsolható, így ebbe a lámpába nem is lehetne jobb drivert tenni. A lámpa négy móddal és módmemória nélkül érkezik. Ez utóbbi azért jó, mert a lámpa nagyon nagy hőt tud fejleszteni, így akár égési sérülés is lehetne egy véletlen turbó módban bekapcsolódó lámpánál, ezért a módmemória bekapcsolását mindenki gondolja át.
A lámpa tehát bekapcsoláskor a legalacsonyabb módban kezd, ahonnan rövid módváltással (< 0,5 másodperc) felfelé lehet lépni a fényerőfokozatok között, még hosszú gombnyomással (0,5-1,5 másodperc) vissza felé lehet lépni, így bekapcsolás után van lehetőségünk az alacsony módból rögtön a turbó fokozatra lépni, és újabb hosszú gombnyomásokkal hozható elő a stroboszkóp, akku töltöttségi szint jelző, ami gyors villanásokkal jelzi a %-os töltöttségi szintet 25%-onként, valamint a kerékpárvillogó is így hívható elő. Ez utóbbi mód egy folyamatos fénnyel világít, és bizonyos időközönként három-négy erősebb fényerejű felvillanással tesz még láthatóbbá a forgalomban.

A programozás úgy történik, hogy tíz alkalommal gyorsan kell módot váltani, aztán villogni kezd pontosan kettőt-kettőt. Az első két villanásnál azt dönthetjük el, hogy négy vagy hét fokozatot szeretnénk, és ennek megfelelően az első vagy a második villanás után kell megnyomni a kapcsolót. A második két villanás pedig a módmemóriát kapcsolja ki majd be.
Használati utasítás.

Fénye:
A lámpa fénye természetes fehér (5000K) a Nichia LED-eknek köszönhetően, de van hideg fehér is, az viszont XP-G2 LED-ekkel van szerelve.
A lámpa fénye szórt, és egyenletesen terített a TIR optika miatt, viszont ne várjon senki nagyon nagy fényerőt az miatt, hogy 4db LED van benne, mert ez jelen esetben csak a fényáramot növeli meg, de EDC felhasználásnál pont erre van szükség.
Fényerő táblázat:

Az áramerősséget egy KeepPower IMR18350-es 750mAh-es akkuval mértem, úgy hogy az áramkörbe betettem egy aranyozott a gyárihoz hasonló méretű rugót, és így 6500mA-t mértem, de rugó nélkül 9700mA is mérhető (kb 1750 lumen), ezért a rugókat érdemes lehet áthidalni, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy az így megnövekedett áramerősség még jobban melegíteni fogja a lámpát, ami a Nichia LED-ek miatt így is gyorsan felmelegszik, valamint ez az akku maximum 8A-t enged meg, ezért nem ajánlott, mert az akkut is károsíthatja.

Sajnos valamiért nem sikerült elkapni a színárnyalatot, de az erősen hasonlít azS2+ T6-4C árnyalatához.
Pár kép a fényéről:

Összehasonlítva más lámpákkal:

Nagyobb több LED-es lámpákat mint például az Imalent DDT40 vagy a Nitecore TM16GT direkt nem raktam mellé, mert azok sokkal nagyobb fényerővel, és fényárammal bírnak, így nincsenek egy kategóriában.

Összegzés:
A Mankernek megint sikerült nagyot alkotnia az EDC kategóriában, mert ez tulajdonképpen egy moddolt lámpa szériagyártásban. Az üveglencse a TIR optika védelmére nagy plusz, ugyanakkor az A17DD driver, a Nichia LED, és a réz hűtőborda különlegesé teszik ezt a lámpát.
A kicsi mérete miatt optimális EDC-re, ugyanakkor a kicsi akkumulátor kapacitás miatt is inkább

Megjegyzés azoknak akik a maximumot szeretnék kihozni a lámpából:
Az áramerősséget egy KeepPower IMR18350-es 750mAh-es akkuval mértem, úgy hogy az áramkörbe betettem egy aranyozott a gyárihoz hasonló méretű rugót, és így 6500mA-t mértem. Azért így mértem, mert az eredmény így közelebb áll a valósághoz, de rugó nélkül 9700mA is mérhető (kb 1750 lumen), ezért a rugókat érdemes lehet áthidalni, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy az így megnövekedett áramerősség még jobban melegíteni fogja a lámpát, ami a Nichia LED-ek miatt így is gyorsan felmelegszik, és ez az akku maximum 8A-t enged meg folyamatos áramfelvételnek, így a 9,7A már károsíthatja, szóval az átalakítás csak azoknak ajánlott, akik ezeket a hátrányokat is felvállalják.

További képek
A lámpát a GearBest adta a teszthez.

Link a lámpához

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr268902830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása