GearBest

GearBest

ThruNite TN42 teszt

2016. november 07. - Stummer Tamás

 

Tulajdonságok:
LED: Cree XHP35 Hi
Fényáram: 2000 lumen
Fényerősség: 600750 candela
Fej átmérője: 100 mm
Markolat átmérője: 52 és 56 mm
Hossz: 228 mm
Súly(akkuk nélkül): 668 gramm

Link a lámpához.

Előnyök:
- Brutális fényerősség
- Aktív hővédelem
- Vállpánt
- Agresszív recézés
- Nincs beépített akkumulátor
- Fém kapcsoló

Hátrányok:
- A stroboszkóp nem teljes fényerővel villog
- Ferde felületről legurul

Egy pár szót szeretnék szólni az elődről, a TN32-ről, ami a legerősebb throwere volt a ThruNite-nak, és sokáig nekem is. Ez a lámpa sok olyan újdonságot tartalmazott, ami miatt jó thrower lehetett, és ráadásul dedómolással még erősebbé lehetett tenni, amit természetesen én is megcsináltam. Azért is írtam le ezt a pár sort, mert a tesztben nehéz lenne elvonatkoztatni ettől a lámpától, és úgy gondoltam inkább leírom ezt a pár sort magyarázatként.

Csomagolás:
A lámpa egy nagy dobozban érkezik, de a lámpát a dobozból kivéve sokkolt le először. Kicsit olyan érzés volt, mint amikor a kistestvért, a TN32-t csomagoltam ki, és az akkor ZY-T08 méretű refikhez szokott szemem meglátta a jóval nagyobb átmérőjű, és eddigieknél sokkal mélyebb reflektort. Na most is valami hasonló történt, csak most egy jóval nagyobb reflektor sokkolt le.
A doboz jól ki van bélelve, és kiegészítőkkel is jól el van látva a csomag.

Kapunk használati utasítást (4 nyelven!) két darab O gyűrűt, egy szilikon tömítést a kapcsoló alá, egy kisméretű kulcskarikát, egy kisméretű kulcskarikát, és egy vállpántot is.




Ez utóbbi egy ekkora méretű lámpához sokkal praktikusabb, mint a csuklópánt. Sajnos vászontok nem jár hozzá, ami az egyik oldalról érthető, ugyanis egy ekkora lámpát senki sem hord övön, ugyanakkor sokkal bátrabban pakolok a lámpa mellé a hátizsákban, ha az egy tokban van.

Host:
A lámpa brutális méretű, de ezt kis apróságokkal jól kezelik.
A lámpa feje egy 100mm átmérőjű, és egy 90mm átmérőjű reflektort rejt.

A reflektor a szokásosnál mélyebb, de nem túl mély, ezáltal nincs másodlagos hotspot. Ebben nagy szerepe van a kellően mélyen, ülő LED-nek is, ami nem mellesleg egy Cree XHP35 Hi méretes réz (DTP) csillagon.


Ez egy viszonylag új LED, ezért a melegedésére is kíváncsi voltam. A lámpát 24,1 fokról 6 perc alatt melegedett 39,8 fokig mindenféle légmozgás nélkül. Lehetne feljebb is menni, még be nem kapcsol a hővédelem, de nem szoktam hagyni terepen sem, hogy a lámpa 40 fok fölé melegedjen.
Kívülről a bezelen a Thrunite TN42 feliratot, és 180 fokkal elfordítva pedig a sorozatszámot találjuk.

Sajnos a fejen nincs semmi borda, ami meggátolná, hogy a ferde felületekről leguruljon.
Lejjebb két hűtőborda van, aminek az érintő síkjából a kapcsoló jól kiemelkedik, így az könnyen megtalálható.

Maga a kapcsoló fémből van, de a vízhatlanságot egy szilikon sapka biztosítja, amin egy kevés fény is áthatol. Alapesetben kék színű a fény, de ha pirosra vált, akkor ideje akkumulátort cserélni/tölteni.
A kapcsoló felett van egy rögzítési pont is, ahová a vállpántot tudjuk rakni.

A markolat 52 és 56mm átmérőjű.

A nagyobbik átmérő kényelmes átfogása kisebb kezűeknek gondot okozhat, de szerencsére a vállpánttal ők is kényelmesen használhatják a lámpát, valamint a recézés is agresszív, így még vizes kézből sem csúszik ki a lámpa. Az agresszív recézés egyébként is jellemző a ThruNite-ra, és a TN32-m is ilyen recézést kapott, de mellette még sok másik lámpájuk is.

A markolat végén egy fix tailcap van 3x2 darab zsinórfurattal. A tailcapen a lámpa megáll gyertyaként is.


A markolatot egy eloxált trapéz alakú menettel kapcsolódik a lámpához, és a lámpa mechanikusan lockolható is, de nem az eloxált menet, hanem az akkutartó kialakítása miatt.

Az akkutartó 4 darab 18650-es védett, vagy védelem nélküli akkut fogad.



Csak azonos típusú, és előéletű akkut szabad használni! A következő kép csak illusztráció.

A védett akkuk kényelmesen elférnek, de a védelem nélküliek kicsit zöröghetnek odabent, amit egy-egy darab mágnessel mérsékelni lehet. Az akkuk játéka egyébként nem befolyásolja a lámpa működését.

Méret összehasonlítás más lámpákkal:
Convoy S2, Nitecore TM16GT, ThruNite TN32, ThruNite TN42

User interface:
A lámpa kezelése nagyon egyszerű. Ki- és bekapcsolni rövid gombnyomással lehet, még módot váltani hosszú gombnyomással tudunk. Ilyenkor a gyenge fokozatra ugrik, és a gombot folyamatosan nyomva tartva közepes, majd magas fokozatra vált. Ilyenkor a kívánt fokozatnál kell elengedni a gombot. Módot váltani bátmelyik fokozatban tudunk, de csak az előbb felsorolt három mód hívható így elő.
A moonlight mód kikapcsolt állapotból érhető el hosszú gombnyomásra, még a turbo fokozat dupla kattintással bármelyik állásból elérhető, és újabb dupla gombnyomással a stroboszkóp kapcsolható be.
A kapcsolón lévő LED konkrét töltöttségi szintet nem jelez ki, csak pirossal jelzi, ha az akkuk lemerültek.
A driver rendelkezik aktív hővédelemmel is, azaz nem idő, hanem hőmérséklet alapján vesz vissza a fényerőből, ha azt szükségesnek érzi.
Használati utasítás.

Fénye:
A lámpa fénye tiszta hidegfehér, nincs benne kékes árnyalat, vagy választható neutral színhőmérséklettel is, de az 10%-al gyengébb fényű. Aki nem bírja elviselni a hidegfehér színt, az válassza a neutralt, Ő sem fog csalódni a lámpában, de itt kicsit a határok feszegetéséről is szó van, ezért ha nem zavar a kékes árnyalat, akkor inkább a hidegfehéret érdemes választani, már csak azért is, mert az valamivel kontrasztosabban világítja meg a tárgyakat, ami nagyobb távolságban hasznos tud lenni.
A TN32 legnagyobb hibája talán az volt, hogy 250000 cd helyett csak 200000 cd jött ki belőle, ami számomra nagy csalódás volt, bár nem ezért dedómoltam. A TN42 szerencsére nem kamuzik, és a gyárilag megadott 600750 cd helyett 598000 cd-t mértem, ami 0,5%-os eltérést jelent, ennyit eltérés viszont bőven megengedett szerintem.
Ezzel a fényerővel nagyot ugrott a ThruNite, és egy olyan lámpát alkotott, aminek nem sok párja van, ha távolra kell világítani. Ugyanakkor ezt a fényerősséget reflektorral érte el, és nem aszférikus lencse + Collar kombinációval.
Próbáltam több távolságban is.
60 méter:


140 méter:


740 méter:

996 méter:

1312 méter:

Összegzés:
A ThruNite-nak sikerült egy olyan lámpát csinálni, ami az addigi legerősebb modelljüket felülmúlja, de nem csak a LED-et, és az elektronikát cserélték ki, hanem egy teljesen új hostot kapott, ahol a legfőbb változtatás a nagyobb reflektor, és a háromról négy akkusra hizlalt akkutartó. Az akkutartónál azt is érdemes megemlíteni, hogy szerencsére 18650-eseket fogad, és nem beépített akkus. Ez azért jó, mert a saját akkuimmal akár még jobb üzemidőt is elérhetek, mint amit a gyártó ígér, valamint a töltés is biztosan cellánként külön történik, nem utolsó sorban az ára is olcsóbb így a lámpának (még akkor is, ha az akkuk és a töltő költségét is hozzá számolom), de a legnagyobb pozitívuma az, hogy az akkukat ha esetleg veszítenek a kapacitásukból, akkor gond nélkül lehet pótolni.
A fényereje brutális. A fórumon is mondta az egyik topictárs, hogy ezt már lehet korlátozni fogják a jövőben, és az egyik barátom is azt mondta, amikor meglátta a lámpát, hogy erre már fegyvertartási engedély kell :D . Viccet félretéve Egy lámpáról tudok, ami hasonló méretben erősebb nála, de az négyszer drágább, és nincs szórt fénye.

További képek.
Link a lámpához

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr7211934201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása