GearBest

GearBest

Nitecore TM16GT teszt

2016. április 15. - Stummer Tamás

Nitecore TM16GT teszt

Tulajdonságok:
LED: 4darab Cree XP-L HI V3
Fényáram: 3600 lumen
Fényerősség: 252000 candela
Fej átmérője: 89 mm
Markolat átmérője: 49,3 mm
Hossz: 181,8 mm
Súly(akkuk nélkül): 532 gramm

Előnyök:
- Egy gombnyomással hozzáférhető a leggyengébb és a legnagyobb fokozat is
- Egytized pontosságú feszültség visszajelzés
- Éjszakai jelzőfény
- Kategóriájában egyedülálló fényerősség
- PWM mentes módok
- Beacon/helyzetjelző mód

Hátrányok:
- Csak kínai nyelvű használati utasítás van mellékelve (angol nyelven is megtalálható a gyártó honlapján)
- Tripod adaptert én nem a végére tettem volna

Csomagolás:
A lámpa egy egyszerű kartondobozban érkezik, ami a lámpa méretéhez képest sokkal nagyobb, belül pedig vastagon van benne a szivacs, így biztos, hogy egy rázósabb út után is épségben érkezik meg.


A Dobozon van egy egyedi matrica is, ami a lámpa sorozatszámát tartalmazza. Nem egyedülálló megoldás, mert más nagy gyártók is alkalmazzák, de már innen is érződik a minőség.

A Dobozban mellékelve van: használati utasítás (kínai nyelvű), garanciakártya, O gyűrű, csuklópánt, szövet bevonatú damil a csuklópánt könnyebb befűzéséhez, és szilikagél a lámpa belsejében.


Kicsomagoló videó

Host:
A reflektor alján 4db XP-L HI V3 LED ül, sajnos nem pontosan középen vannak, de a fényén ez még fehér falon sem vehető észre, nemhogy kint a szabadban.

A LED-ek dóm nélkül készülnek, így szűkebb fénycsóva, és nagyobb fényerő érhető el. Hogy a fény ki is jöjjön egy ultra tiszta AR bevonatos lencsét kapott a lámpa, ami egy alumínium bezellel van leszorítva.

A bezelen van egy figyelmeztető piktogram, és ami a fontosabb, hogy itt van a sorozatszám is elhelyezve.


A lámpa hűtéséről nagyméretű hűtőbordák, és a Nitecore által csak ATR-nek (Advanced Temperature Regulation) nevezett rendszer gondoskodik. Ez utóbbi az mcpcb-n elhelyezett szenzorral figyeli a LED-ek hőmérsékletét. Ez egy visszajelzést ad a drivernek, és a hőmérséklet alapján visszavesz a fényerőből.
A lámpán két oldalkapcsoló van, egymás alatt.

A markolaton nincs recézés, csak 4db lapolás, melyből egyikre a Nitecore másikra a TM16GT felírat került, és kettő szabadon maradt, ezekre akár gravíroztatni is lehet.


A recézés hiányát körkörös csíkokkal, és kiszélesedő tailcap-el pótolták, így a lámpa nem csúszik ki a kézből, oldalirányban meg úgysem forog el.

A tailcapen van csak recézés, ezt közepes érdességűnek mondanám,

valamint a tailcap végén van három darab zsinórfurat, és a tripod adapter.

Az akkutartó a markolatba van integrálva, ami jó hír, mert ilyenkor egy alumínium rúdból marják és esztergálják ki a markolatot így több anyag van a benne, mintha csak egy cső volna, és ezáltal a hőt is jobban elvezeti. A tailcapben egy forgó nyáklemez van, amit úgy kell a lámpára tekerni, hogy először a két tüskével pozícionáljuk, majd rátekerjük a markolatra. Ennek a megoldásnak csak az a hátránya lehet, hogy vaksötétben kicsit lassabb az akkucsere.

Természetesen a menet trapéz alakú, és eloxált is, így lockolható, de ehez több mint félútig le kell tekerni a tailcapet.
Akkuból vagy button top kell, vagy mágnest kell tenni a pozitív végére az akkunak. Szerencsére itt nem tud elcsúszni a mágnes összetekerés közben, mert az akkuk, és az azokkal érintkező felületek nem mozognak egymáshoz képest. Az hogy védett-e az akku vagy nem, teljesen mindegy, mert mind a kettőt tudja kezelni.

User interface:
A lámpán két gomb van, A fejhez közelebbi a módváltó, még az alsó a ki-be kapcsoló. Alapesetben az utoljára használt folyamatos fokozatot jegyzi meg.
Villogó módból van egy stroboszkóp, ez bekapcsolt lámpánál a módváltó hosszú megnyomásával érhető el. A stroboszkóp állandó frekvenciájú, de nagyon jól eltalált, szinte már idegesítő, és pont ez a jó benne. A beacon, vagy jelző mód a stroboszkópot aktiválva, majd újra módváltót hosszan nyomva érhető el. Ez egy olyan mód, ahol kb két másodpercenként villan fel a lámpa maximum fényerővel. Ez ugyanúgy jelzésre való, mint az SOS, de takarékosabb. Van SOS funkció is, az pedig a módváltót háromszor hosszan nyomva érhető el.
Ha kikapcsolt állapotból a maximum fényerőt szeretnénk, akkor a módváltót kell hosszan nyomni, ha pedig a legkisebb fokozatot, akkor a bekapcsoló gombot kell hosszan nyomni.
Kikapcsolt állapotban a módváltót röviden megnyomva a kapcsoló alatti kék LED villog, és jelzi, hogy hány százalékon van az akku:
- 3 villanás > 50%
- 2 villanás < 50%
- 1 villanás < 10%
Az akku feszültségét is képes jelezni a lámpa, ha mechanikai lockolás után újra érintkezik. Ilyenkor, ha például frissen töltött 4,2V-os akkukat teszünk be, akkor négyet villan, majd egy kis szünet után kettőt.
A lámpát elektromosan is lockolhatjuk, ilyenkor kikapcsolt állapotban kell hosszan megnyomni a módváltó és bekapcsoló gombot egyszerre. A lámpa felvillan, majd lezár, és a két gombot egyszerre hosszan nyomva tudjuk feloldani a zárást, ilyenkor a lámpa az utoljára használt fokozatba lép.
Van mód éjszakai jelzőfényre is, ehez a bekapcsolt lámpánál hosszan kell nyomni a bekapcsoló gombot, és kikapcsol, valamint az oldalsó kék LED körülbelül három másodpercenként villan egyet.

Természetesen ez áramot fogyaszt, de elenyésző mennyiségben, és sokkal elegánsabb megoldás, mint egy GITD kapcsolóborítás.

Fénye:
A lámpa fénye tiszta hidegfehér, nincs semmilyen árnyalata, és PWM mentes minden módban. A reflektor formája jól el van találva, mert csak hotspot és egy spill van mellette. Természetesen a ”virágszirmok” itt is előjönnek, de nem körkörös a fénye, a másodlagos hotspot nem látszik élesen.
Öt jól eltalált fokozat van. Az ugrások tényleg jók, és a kezdő 5 lumen is pont jó, nem hiányzik a 0,5-1 lumenes moonlight mód, az maradjon csak az EDC és fejlámpákon.
- 5 lumen
- 210 lumen
- 500 lumen
- 1500 lumen
- 3600 lumen 252000 candela, ami saját mérés alapján 230000 candela

Sajnos a következő két kép nem adja vissza jól a turbo fokozatot, hiába próbálkoztam, de ezek a képek is jól tükrözik a TM16GT fényerejét

Koncentrált fénynyaláb

Összehasonlítva pár lámpával a fényét:

Pár szó a lámpákról:
-ThruNite TN32 igazi thrower, dedómolt LED-del 300000 candela fényerővel és kb 1500 lumen fényárammal
-Nitecore TM16GT keresőlámpa, 230000 candela 3600 lumen
-Fenix TK75 keresőlámpa, 92000 candela 2600 lumen
-Imalent DDT 40 flood lámpa, 42000 candela 4000 lumen
Convoy S2 tripla XP-L HI flood lámpa, 18800 candela 3200-3500 lumen

Összegzés:
Amikor megérkezett még nem igazán tudtam elhelyezni egyik kategóriában sem, de most így a teszt végén azt mondanám, hogy ez nem thrower, mert ahhoz képest túl sok a szórt fénye, így inkább a keresőlámpa kategóriába raknám, de azzal a megjegyzéssel, hogy egy klasszikus keresőlámpához képest szűkebb fényű.
Azoknak ajánlanám ezt a lámpát, akik messzire szeretnének világítani, de nem elég nekik egy thrower szűk fénycsóvája, hanem egy nagyobb területet szeretnének bevilágítani, de nem akarnak túl nagy méretű lámpát, és a szokásos keresőlámpáknál erősebb kicsit szűkebb fényű lámpát szeretnének.

További képek.
A lámpát a GearBest adta a teszthez, ha esetleg kedvet kaptál a lámpához, akkor írj nekem, és tudok kupont adni, amivel az eredeti árhoz képest jóval olcsóbban hozzájuthatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://gearbest.blog.hu/api/trackback/id/tr78630048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása